De mistige ochtend op de Hilversumsche Golf Club zorgde vandaag voor enige vertraging in de Big Green Egg Open, waardoor de invallende duisternis aan het einde van de dag een aantal speelsters dwong hun ronde niet te voltooien. Dit betekent dat pas morgenochtend duidelijk wordt wie er op de laatste dag nog in actie komen. Maar voor veel speelsters viel na 36 holes het doek.

Onder degenen die de cut niet haalden, bevonden zich de Nederlandse golfers Lauren Holmey, Pasqualle Coffa, Romy Meekers en de jonge talentvolle amateurs Lynn van der Sluijs (17) en Rosanne Boere (18).

Van der Sluijs en Boere zijn nog altijd amateurs, maar in het gezelschap van professionele tourspeelsters hebben ze kostbare ervaring opgedaan. Dit is niet de eerste keer dat ze de cut misten in het Big Green Egg Open; vorig jaar overkwam hun datzelfde op de Rosendaelsche Golfclub.

Het leerproces begon echter al voor het toernooi, toen ze een oefenronde speelden met niemand minder dan Anne van Dam, de publiekstrekker van het toernooi en een boegbeeld van het Nederlandse vrouwengolf. “Dat was absoluut het hoogtepunt van de week,” aldus de pas 17-jarige Van der Sluijs, die de kans kreeg om Anne van Dam allerlei vragen te stellen. “Zij is een speelster van wie we ontzettend veel kunnen leren. Anne gaf ons veel nuttige tips.”

De adviezen van Van Dam hadden misschien nog niet meteen invloed op hun resultaten deze week in Hilversum, maar zowel Van der Sluijs als Boere speelden aanzienlijk beter op de tweede dag dan in hun eerste ronde.

“Ik voel me een beetje dubbel over deze week,” keek Boere terug op haar prestaties. “Mijn start gisteren was niet zoals ik wilde, maar mijn finish was best goed, behalve de laatste twee holes die ik verknalde. Ik ben er trots op dat ik vandaag ben blijven vechten en uiteindelijk een veel betere score neerzette. Maar zo is golf; het maakt het moeilijk om nu positief te kijken. Dat zal morgen waarschijnlijk wel lukken.”

Van der Sluijs voegde eraan toe: “Ik heb me vandaag enigszins weten te herpakken, maar nog niet helemaal zoals ik had gehoopt. Desalniettemin heb ik enorm genoten en ben ik dankbaar voor deze kans. Ik zou graag naar dit niveau willen groeien en de Ladies European Tour bereiken, maar ik ben nog jong en heb nog tijd om me te verbeteren.”

Voor Boere breken ook nog vele jaren aan waarin ze zal terugdenken aan deze week in Hilversum. “Ik heb vooral mentaal veel geleerd. Speelsters op dit niveau kunnen makkelijker een slechte hole vergeten. Ik reageer soms nog wat heftiger op mindere resultaten.”

Gelukkig voor het Nederlandse publiek zal de grote publiekstrekker, Anne van Dam, wel op zondag in Hilversum spelen. Na een openingsronde van 74 slagen (+2) herstelde ze zich met een sterke 69 (-3) op zaterdagmiddag. Met drie birdies aan het begin van haar tweede negen holes wist de Arnhemse zich ‘veilig’ te spelen.

“Ik was vandaag meer in mijn element en speelde geduldiger dan gisteren. Ik ben blij dat ik me heb weten te herpakken. Ik wil niets liever dan zondag hier spelen. Het geeft me vertrouwen, en ik kijk ernaar uit.”

Van Dam, die samenspeelde met Anna Nordqvist (-4) en Caroline Hedwall (+2), trok opnieuw veel toeschouwers. “Het is geweldig, want als ik naar links of rechts kijk, zie ik bekende gezichten. Dat zorgt ervoor dat ik de baan met een grote glimlach rondloop.”

Morgen krijgen 42 jonge meisjes tot 18 jaar de kans om samen te spelen met internationale topspeelsters, een initiatief van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) als onderdeel van het Big Green Egg Open. Hoewel dit evenement niet in het eigenlijke toernooi plaatsvindt, biedt het de jonge talenten een kans om te leren van de profs.

Deze talenten zullen zondagochtend op golfbaan de Lage Vuursche, nabij de Hilversumsche Golf Club, een Pro-Am over 9 holes spelen met enkele tourspeelsters wiens toernooi na twee van de drie ronden is geëindigd. Na afloop zullen ze terugkeren naar de Hilversumsche om de ontknoping van de Big Green Egg Open bij te wonen.

“Dit is een inspirerende ervaring voor deze jonge meiden,” zei Dewi Schreefel, NGF-coach van de Oranje Dames. “De verbinding tussen de generaties is van onschatbare waarde gebleken de afgelopen jaren. Dit is de dag waarop de dromen van deze jonge meiden beginnen. Een dag doorbrengen met een van de helden van de Ladies European Tour zal een diepe indruk op hen maken en hopelijk helpen bij hun eigen carrière.”

Foto Anne van Dam door: Edwin Vermaas.