Het golfspektakel op de Hilversumsche Golfclub bracht een verrassende wending met zich mee toen de Thaise nieuwkomer Trichat Cheenglab haar eerste titel op de Ladies European Tour (LET) veroverde. Haar formidabele ronde van 67 slagen (-5) op de laatste dag bracht haar naar de overwinning met slechts één slag voorsprong in Nederland.

Met maar liefst zeven spelers die voorafgaand aan de laatste ronde aan de leiding gingen, beloofde de zondag op de Hilversumsche Golfclub een ware strijd te worden. En wat een spektakel werd het, met Cheenglab die maar liefst zes birdies liet noteren, waaronder een prachtige op de par-5 18e hole, om Lydia Hall en Nicole Broch Estrup net voor te blijven op 12 onder par.

“Ik ben erg blij,” zei de 28-jarige Cheenglab. “Ik had niet verwacht dat mijn eerste overwinning zo snel zou komen! Vandaag deed ik gewoon wat ik moest doen. Ik heb veel birdies gemaakt.”

Cheenglab speelde in de laatste groep samen met het Welsh duo Chloe Williams en Lydia Hall. Cheenglab begon meteen met een birdie op de par-5, terwijl Hall een eagle sloeg om zich los te maken van het veld en de leiding te nemen.

Terwijl Broch Estrup elders op de baan vrolijk birdies maakte – de Deense maakte er vijf in haar eerste zeven holes – liet Cheenglab rode cijfers noteren op de 3e, 7e en 8e hole, waardoor ze met een score van 32 slagen de eerste negen afrondde, slechts één slag minder dan Hall, die er sterk uitzag in Hilversum.

“Na Lydia’s [Hall] eagle wist ik dat ik me moest concentreren op mijn eigen spel,” zei Cheenglab. “Iedereen in de groep deed het vandaag erg goed. We maakten veel birdies, Lydia, Chloe [Williams] en ik.”

Een bogey op de 10e hole stopte Halls momentum, terwijl de opmars van Williams werd gehinderd door een dubbele bogey op de par-4 11e hole.

Elders bleef Sara Kjellker, die de eerste negen holes in 33 slagen aflegde, in de race, maar ze slaagde er niet in om te profiteren van gemiste kansen in de groep achter haar, nadat Cheenglab een bogey sloeg op de par-4 12e hole.

Nadat Broch Estrup met een sensationele ronde van 65 slagen (-7) de clubhouse-leider werd met een score van 11 onder par, was een zinderende ontknoping in de maak. Zowel Cheenglab als Hall hadden twee birdies nodig in hun laatste vijf holes om die score te evenaren.

De rookie sloeg als eerste toe met een birdie op de par-3 14e hole, maar Hall reageerde meteen met een birdie op de par-4 15e hole. Maar met de druk oplopend, gaf Hall slagen weg op de 16e en 17e hole na problemen vanaf de tee, waardoor de voormalige LET-winnares een eagle op de laatste hole nodig had en Cheenglab slechts een birdie.

Ondanks dat Hall een van de meest opwindende slagen van het toernooi liet zien met het publiek toekijkend, zag ze haar eaglepoging de hole net missen, waardoor Cheenglab een putt van vier voet kreeg voor de overwinning na een knappe chip op de green.

Terwijl Cheenglab triomfeerde in stijl, eindigd de Nederlandse Anne van Dam als 42e na drie ronden met scores van 74, 69 en 73 slagen op haar naam. De 27-jarige was de enige Nederlandse die de cut wist te halen, terwijl eerder Romy Meekers, Lauren Holmey en de amateurs Lynn van der Sluis, Pasqualle Coffa en Rosanne Boere de cut misten.