De lokale held Lauri Ruuska gaat met een voorsprong van twee slagen de laatste ronde van de Vierumäki Finnish Challenge in, terwijl hij op zoek is naar zijn eerste Europese Challenge Tour-titel.

Ruuska (foto), die donderdag pas de vierde speler in de geschiedenis van de Challenge Tour werd die een ronde van 59 slagen of beter noteerde, tekende zaterdag een ronde van zeven onder par (64 slagen) op om zich in de poleposition voor de titel te manoeuvreren.

De Fin heeft nog nooit op de Challenge Tour gewonnen, maar is op weg om de tweede thuisspeler te worden die de titel pakt op het Vierumäki Resort, na de overwinning van Kim Koivu in 2018.

Met de overwinning in zicht na een week van historische prestaties, richt Ruuska zich op het klaren van de klus in een laatste ronde strijd tegen Jack McDonald, die slechts twee slagen achter hem staat op de tweede plaats.

“Ik ben erg blij. Het was vandaag een goede golfronde,” zei hij.

“Ik heb echt elk moment ervan genoten, vooral met heel wat toeschouwers die onze groep volgden. Ik sloeg vandaag veel goede ijzers en maakte wat goede putts, dus over het algemeen was het spel opnieuw erg goed. Eigenlijk voelde ik me beter over mijn spel vandaag dan toen ik die 59 slagen noteerde. Op de een of andere manier gingen alle putts die dag erin, maar vandaag voelde als een betere allround prestatie.

“Een eagle is altijd een bonus. Ik probeerde op hole 12 naar het midden van de green te spelen, maar de bal rolde naar de helling en liep naar links en kwam behoorlijk dicht bij de hole. Ik heb een behoorlijk goede strategie voor deze baan, dus ik heb me deze week vrij goed aan die strategie gehouden.

“Jack speelde vandaag ook behoorlijk goed. Hij is een erg constante golfer. Hij maakt niet al te veel fouten, dus ik kan me morgen niet al te veel fouten veroorloven. We zaten eigenlijk naast elkaar in het vliegtuig hierheen en nu staan we samen in de laatste groep.”

Hij begon zijn derde ronde met een birdie en sloot zijn eerste negen holes af met birdie, par, birdie, birdie om voorbij de leider na twee ronde McDonald te gaan, nadat hij zijn ronde was begonnen met één slag achter de Schot.

De voorsprong werd op indrukwekkende wijze vergroot met een eagle op hole 12, een par vijf, gevolgd door opeenvolgende birdies op de volgende twee holes.

Zelfs met een eerste bogey van de dag op hole 15, reageerde Ruuska stijlvol met een bijna hole-in-one op hole 17, waardoor hij een birdie kon aantekenen. Problemen met bomen op de laatste hole resulteerden echter in een laatste hole bogey.

McDonald noteerde een bogeyvrije ronde van 67 slagen om binnen handbereik van Ruuska te blijven, en het duo zal op zondag worden vergezeld door de Tsjech Filip Mruzek, nadat hij een ronde van 68 had ondertekend.

Mruzek staat op zeven slagen achterstand van de leiding op de derde plaats, met de Fransman Sébastien Gros en de Zuid-Afrikaan Dylan Naidoo nog een slag verder achter op 12 onder par, in een gelijkspel voor de vierde plaats.

De laatste ronde begint om 07:16 lokale tijd, met Ruuska, McDonald en Mruzek die om 11:10 afslaan in Finland.

Geen Nederlanders door naar het weekend in Finland