Op 25 mei, de openingsdag van het KLM Open 2023, wordt de eerste bal geslagen door de dochter en kleindochter van Jan Dorrestein. De ceremonie is een eerbetoon aan de onlangs overleden Nederlandse golfpionier.

Jan Dorrestein (september 1945 – april 2023) was een van de beste golfers die Nederland heeft gekend. Hij was de eerste Nederlandse golfer die op de Europese Tour ging spelen, toen deze in 1972 van start ging. In dat jaar behaalde hij een 15de plaats in het Brits Open op de Schotse baan Muirfield. Nog altijd is dat de hoogste klassering ooit van een mannelijke Nederlandse golfer in een major.

Rosendaelsche
Zijn avontuur op de European Tour duurde niet heel lang. Dorrestein besloot mede vanwege het vaderschap een stap terug te doen. Hij werkte daarna tot zijn pensioen als teaching pro op de Rosendaelsche en is altijd verbonden gebleven met het pro-team en met veel plezier les blijven geven aan leden van de Rosendaelsche golfclub. Hij bleef ook tot late leeftijd competitief op de golfbaan en is meervoudig Nederlands kampioen bij de professionals. Zijn beste klassering in het KLM Open was een achtste plaats in 1982 op De Pan.

Eerste bal
Donderdagochtend 25 mei even na zeven uur in de ochtend zullen dochter Marloes en kleindochter Nola de eerste bal vanaf de eerste tee op Bernardus Golf slaan en daarmee het toernooi officieel openen. Ook op andere gepaste wijze zal tijdens het KLM Open 2023 aandacht worden geschonken aan Jan Dorrestein, een van Nederlands beste golfers.

foto: Jan Dorrestein in 2011 op het Nationaal Open Heren & Dames, Golfclub Houtrak (foto Golfsupport)