In een krachtmeting met Xander Schauffele heeft Viktor Hovland de uitdaging weten af te slaan en de FedExCup op zijn naam geschreven. Met een indrukwekkende overwinning tijdens de seizoensafsluitende Tour Championship heeft Hovland een voortreffelijke prestatie geleverd en een prijzengeld van 18 miljoen dollar binnengehaald.

Hovland begon de laatste ronde op East Lake met een voorsprong van zes slagen en hield gedurende de hele slotdag minstens een voorsprong van drie slagen vast. Hoewel Schauffele hem flink aan het werk zette, wist Hovland uiteindelijk zijn zesde PGA Tour-titel te behalen en zijn tweede in slechts twee weken tijd.

De Noorse golfer sloeg zeven birdies in een foutloze 63 om de week af te sluiten met 27-slagen onder par. Hiermee werd hij de op twee na jongste FedExCup kampioen in de geschiedenis. Schauffele moest genoegen nemen met de tweede plaats, ondanks een verbluffende laatste ronde van 62 slagen.

Dit recente succes van Hovland volgde op zijn overwinning in het BMW Championship afgelopen zondag en zal naar verwachting leiden tot een stijging naar de vierde plaats op de wereldranglijst. Wyndham Clark, de kampioen van het US Open, eindigde als derde met 16-slagen onder par, en Rory McIlroy eindigde nog eens twee slagen daarachter op de vierde plaats na een laatste ronde van 65 slagen.

Schauffele begon de laatste dag met een achterstand van zes slagen en moest een birdie van 1.5 meter putten op de eerste hole om niet verder achterop te raken, nadat Hovland van 4.5 meter putte voor een birdie. Het spel werd vervolgens op de tweede hole bijna twee uur stilgelegd vanwege stormachtig weer.

Hovland’s eerste slag na de hervatting was een putt van 4.5 meter om zijn par te redden, terwijl Schauffele twee slagen nodig had vanaf de fringe. Schauffele verkleinde de achterstand tot vijf slagen toen hij een birdie van 2.4 meter maakte op de derde hole.

Schauffele maakte een birdie van 4.5 meter om Hovland’s birdie op de vierde hole te evenaren, maar slaagde er niet in om nog een birdie te maken op de volgende hole. Daar herstelde Hovland zijn voorsprong van zes slagen. Beiden kwamen vervolgens met een enkele slag uit het zand om gebruik te maken van de par-5 zesde hole.

Beide spelers redden par van buiten de green op de zevende hole, en Schauffele maakte een birdie op de achtste hole. Hovland voltooide een lastige two-putt op de par-3 negende hole om een voorsprong van vijf slagen te behouden bij de turn.

Op de tiende hole misten beide spelers birdie-putts van binnen de twee meter. Schauffele verkleinde de achterstand tot vier slagen door een birdie te maken van 6 meter op de volgende hole, terwijl Hovland zijn putt van binnen 2.5 meter niet wist te benutten.

Schauffele verkleinde tijdelijk de achterstand tot drie slagen op de twaalfde hole nadat hij zijn zevende birdie van de dag maakte. Hovland behield zijn voorsprong toen hij reageerde op een matige chip van net buiten de green door een putt van ruim 7 meter te maken om par te redden op de veertiende hole.

Hovland herstelde de controle over het toernooi met opeenvolgende birdies vanaf de zestiende hole, waarmee hij met een voorsprong van vijf slagen naar de laatste hole ging. Daar sloeg hij uit het zand op 2.5 meter voet en maakte een birdie om de overwinning op stijlvolle wijze af te sluiten.

Clark maakte twee birdies in zijn laatste drie holes om de week af te sluiten met 16-slagen onder par. McIlroy wisselde zeven birdies af met twee bogeys op de laatste dag, wat resulteerde in een ronde van 65 slagen. Voormalig FedExCup-kampioen Patrick Cantlay eindigde als vijfde met een afsluitende ronde van 66 slagen.

De Engelse speler Tommy Fleetwood deelde de zesde plek met Collin Morikawa en ’s werelds nummer 1 Scottie Scheffler. Matt Fitzpatrick eindigde op een gedeelde negende plaats met 10 slagen onder par, en Ryder Cup-hoop Sepp Straka eindigde één slag daarachter op een gedeelde veertiende plaats.

Wat staat er verder op de PGA Tour programma?

De nieuwe FedExCup Fall-campagne begint met het Fortinet Championship in Californië van 14 tot 17 september. Vervolgens neemt de PGA Tour een week pauze voor de Ryder Cup op de Marco Simone Golf Club in Rome van 29 september tot 1 oktober.