Rory McIlroy staat op vier slagen achterstand na zijn eerste ronde in het RBC Canadian Open en vier man namen de leiding. McIlroy is op zoek naar zijn derde opeenvolgende overwinning in dit toernooi: gaat het hem dit jaar opnieuw lukken?

Aaron Rai, Chesson Hadley, Justin Lower en Corey Conners wisten met 5-onder de gedeelde eerste plaats op te eisen.

Hadley had lange tijd de leiding tot een bogey op de par-drie negende, zijn laatste hole, hem de gedeelde leiding opleverde. Conners had een bogey vrije ronde en Lower wist met een eagle op de par-vijf laatste hole zich bij het kwartet aan de top aan te sluiten.

Matthew Fitzpatrick, de US Open titel verdediger volgende week, wist in zijn openingsronde vijf birdies binnen te rollen, maar een bogey op zijn voorlaatste hole, de achtste, liet hem op de gedeelde vijfde plaats belanden.

McIlroy mixte vijf birdies met vier bogeys tijdens een veelbewogen start, waarbij de Noord-Ier, die samen met Justin Rose speelde, blij was dat hij zich na een veelbewogen week in de sport weer op golf kon concentreren.

Na zijn openingsronde gaf McIlroy toe dat zijn persconferentie over de fusie tussen PGA en LIV de meest ongemakkelijke was die hij het afgelopen jaar heeft gevoeld. De spelers die zich eerder flink hadden uitgesproken over de deelname van spelers in de LIV Tour zullen nu moeten accepteren dat ook zij nu deel uitmaken van iets nieuws.