De Spanjaard Jorge Campillo gaat na de eerste dag van het KLM Open aan de leiding met een weergaloze score van -9. Het goede spel van Joost Luiten, die met een score van -5 in de top-5 staat, zorgde voor blijdschap bij de vele Nederlanders fans die het toernooi op Bernardus Golf bezochten.

Joost Luiten vond het een drukke eerste dag van het KLM Open. “Vooral op de tweede negen liepen er veel mensen mee. Misschien dat de fans in de gaten kregen dat ik best lekker stond te spelen.”

Luiten stapte na 18 holes met een glimlach van de baan en was goed gehumeurd. Waarom ook niet. Met 67 slagen had hij een prima eerste ronde. Weliswaar is er een Spanjaard, luisterend naar de naam Jorge Campillo, die het nog beter deed, maar, zo zei Luiten, ‘het is pas de eerste dag. Dat zegt nog niet zo veel.’

“Vooraf had ik voor deze score getekend. Je wilt na de eerste dag lekker in het toernooi zitten”, aldus de Bleiswijker, die met zes anderen op een gedeelde vijfde plaats staat. Maar als iemand weet dat een eerste dag geen enkele garantie biedt op het verdere verloop van het toernooi, weet een ervaren speler als Luiten dat wel.

Podium
Met -9 staat Campillo drie slagen voor op een groepje van drie achtervolgers, onder wie zijn landgenoot Pablo Larrazabal. Beide spelers wonnen dit seizoen op de DP World Tour al een toernooi en zijn dus in vorm.

De meeste Nederlanders golfers liggen een behoorlijk stuk achterop, maar voor een groot aantal van hen is spelen op dit podium al een ervaring op zich. Je moet sterk in je schoenen staan om je te kunnen meten met de besten. Daarom vallen de prestaties van de pas 15-jarige amateur Denny Kloeth (+2) en de amateur Jack Ingham (+1) zeker ook positief op. Er zijn heel wat gerenommeerde namen die het minder goed doen.

Steady dag
De enige andere Nederlander die vandaag onder par scoorde was Wil Besseling. De Noord-Hollander kent dit seizoen geen geweldige start, maar is vandaag niet ontevreden. “Het was een steady dag met weinig spannends. Met -1 ben ik nog steeds in de race.”

Morgen is het erop of eronder voor de Nederlanders, want voor de derde ronde kwalificeren zich slechts de beste 65 spelers.

Of titelverdediger Victor Perez daarbij gaat horen hangt af van een hele goede tweede ronde van de Fransman. Perez, nummer drie op de Race to Dubai, had vandaag moeite op de baan waarop hij vorige jaar in de play-off Ryan Fox versloeg. De nummer vier van de DP World Tour Adrian Adrian Meronk bleef nog wel goed in het spoor van Campillo met een ronde van drie onder par. Opvallend was de score van de pas 18-jarige amateur golfer uit China Wenyi Ding. Hij staat knap in de subtop met een score van 69.