Jordan Smith won voor zichzelf en zijn caddie Sam Matton een auto dankzij zijn hole-in-one op de 17e op de Renaissance Club in North Berwick. De Amerikaan Cameron Tringdale bleef aan de leiding. Wil Besseling miste de cut in het toernooi na 75 en 73 slagen (+8) waar de cut in Schotland op +3 kwam te liggen. 

De nummer 1 van de wereld Scottie Scheffler en regerend Open-kampioen Collin Morikawa, eindigde op vijf boven par, de Amerikaanse PGA-winnaar Justin Thomas moest het doen met 10 over en alleen Fitzpatrick en Xander Schauffele waren net als nog 17 spelers in staat om halverwege het evenement hun score onder par te houden. Schauffele had met 65 slagen de laagste score van de dag.

De Amerikaan Cameron Tringale kon slechts een ronde van 72 slagen toevoegen aan zijn opening van 61 om in het toernooi met zeven onder te leiden en met drie slagen voorsprong op zijn landgenoten Gary Woodland en Doug Ghim.

De Engelman Jordan Smith stond naast Fitzpatrick, Schauffele en Kurt Kitayama op drie onder na een 69 met een hole-in-one op de 17e. “Ik ben dolgelukkig”, zei Smith. “We hadden het er eerder deze week over gehad en zeiden dat de pinpositie van vandaag goed zou kunnen zijn voor een hole-in-one, maar we wisten het pas toen het publiek gek werd.

“Sam en ik zijn opgegroeid met golfen samen in Wiltshire en hij was zelfs op mijn bruiloft. Het is natuurlijk geweldig om hem als caddie te hebben.” Zijn caddie Matton voegde er aan toe: “Ik denk niet dat ik ooit zo’n caddie prijs heb gezien. Ik ben op zoek geweest naar een nieuwe auto en nu heb ik er zowaar een!”

Wil Besseling heeft moeite met de golfbaan Renaissance Club in Schotland