Het lijkt erop dat Ludvig Åberg flink aan de weg timmert richting zijn eerste overwinning op de PGA Tour. Na het behouden van zijn voorsprong in de RSM Classic met een derde ronde van negen onder par, gaat hij nu aan kop en gaat hij de laatste ronde in met een voorsprong van één slag op Eric Cole.

De 61 slagen van Åberg tijdens de RSM Classic bestonden uit zeven birdies en een eagle. De Zweedse golfer, onderdeel van het winnende Europese Ryder Cup-team eerder dit najaar, wist zijn voorsprong te behouden door op zinderende wijze slechts 14 slagen nodig te hebben in vijf holes aan het einde van zijn dag op de Sea Island Resort in Georgia.

Hij maakte indruk met birdies op hole 13 en 14, waarbij hij laatstgenoemde van 23 meter een chip-in maakte, en maakte een eagle op hole 15, gevolgd door opeenvolgende birdies op 16 en 17, waarna hij hole 18 par speelde en zichzelf op een totaal van 20-onder par voor het toernooi plaatste. De 24-jarige Zweed heeft deze week nog geen bogey gemaakt in 54 holes.

Åberg zei: “Ik bleef geduldig en gelukkig heeft het zich uitbetaald. Ik had het gevoel dat ik de bal goed raakte. Ik sloeg fairways, behalve op 14. Ik profiteerde van iets gemakkelijkere omstandigheden.”

Åberg veroverde zijn eerste DP World Tour-trofee op de Omega European Masters in september, slechts enkele maanden nadat hij professional werd. Ook heeft hij twee eerdere overwinningen op de Swedish Golf Tour, beide in 2020.

Cole evenaarde Åberg’s negen-onder 61 op zaterdag, hoewel zijn ronde niet foutloos was omdat hij een slag verloor op zijn vierde hole. Cole, net als Åberg op jacht naar zijn eerste PGA Tour-overwinning, stond na vijf holes één boven, maar wist vervolgens acht birdies en een eagle te scoren in zijn volgende 13 holes.

Mackenzie Hughes, de kampioen van de RSM Classic in 2016, leverde de beste prestatie van de dag door een 10-onder 60 te schieten met acht birdies en een eagle. Hij miste nipt een score van 59 omdat hij zijn laatste hole slechts par speelde.

De Canadees staat twee slagen achter leider Åberg op 18 onder, met Tyler Duncan, de kampioen van 2019, op de vierde plaats met 17 onder par na een ronde van acht onder 62.

Hughes’ landgenoot Adam Svensson won de RSM Classic in 2022. Met een opwindend slot in het vooruitzicht lijkt het erop dat de laatste ronde van de RSM Classic een waar spektakel belooft te worden voor deze golfers op jacht naar hun eerste PGA Tour-overwinning.