Verden/Rudelzhausen, Duitsland – Voor 192 golfers was het een gedeelde droom: een ticket bemachtigen voor het Pro Golf Tour-seizoen van 2024. Dit jaar vonden beide Q-School-evenementen gelijktijdig plaats op de Verden Golf Club en de Holledau-golfbaan in Duitsland. Op Holledau straalde een Franse speler met een nieuw baanrecord, terwijl verschillende golfers tevreden zijn met hun tourkaart.

Op de Verden Golf Club presteerden Sjors den Ambtman en de amateur Jim Woudenberg het beste van de Nederlandse deelnemers, eindigend op een gedeelde 12e plaats met 1-onder par. Koen Kouwenaar werd 22e met +1 en de amateurs Thom Hoetmer en Gavin de Gelder behaalden de 32e plaats met +3. Helaas krijgt alleen de top 10 het volledige speelrecht voor het seizoen 2024.

De amateurs Michel van Zijl (+4) en Che de Bake (+7) en Damiano Bergmans (+8) hopen we in 2024 ook nog te zien op de Pro Golf tour.

Op de Holledau-golfbaan deden de amateurs Boris Smit en Philip Pammler mee, maar zij eindigden na twee ronden op respectievelijk +6 en +13.

Enkele dagen na de spannende seizoensfinale op het Castanea Golf Resort werd het Pro Golf Tour-jaar eindelijk beslist. Net als in 2021 vonden beide Qualifying School-evenementen gelijktijdig plaats. Terwijl de Verden Golf Club voor de derde keer op rij gastheer was, vierde de Holledau-golfbaan zijn première als gastheer. Op beide goed geprepareerde banen streden 96 spelers op elke locatie om hun tourkaart voor de Pro Golf Tour 2024. De indrukwekkende prestaties tijdens de twee dagen van de Q-School onthulden het veelbelovende potentieel en nieuw talent dat we komend jaar kunnen verwachten.

Baanrecord in Holledau
De Fransman Alexandre Fuchs trok de meeste aandacht op de eerste dag van Q-School II in Rudelzhausen, Beieren. De 25-jarige speler uit Mouans-Sartoux had slechts 60 slagen nodig op de par-71 baan van de Holledau-golfbaan, waarmee hij een nieuw baanrecord vestigde. “Dit was mijn beste ronde ooit,” zei Fuchs over zijn droomprestatie. Hij bleef over de 36 holes bogey-vrij en noteerde maar liefst 17 birdies en één eagle. Met een totaalscore van 19 onder par en een voorsprong van negen slagen won hij het evenement vol vertrouwen. “Ik heb er enorm van genoten en het is geweldig om te weten dat ik volgend jaar gegarandeerd op de Pro Golf Tour mag spelen.” Naast Fuchs verdienden ook de andere spelers in de top tien hun volledige tourkaart (categorie 5).

Spanning in Verden
De strijd om het beste totaalresultaat in Verden was niet zo helder als de titelrace in Holledau. De Duitse amateur Connor Engelmohr en de Fransman Hugo Amsallem deelden de toppositie uiteindelijk met zes onder par. “Ik ben zeer tevreden over mijn spel en erg blij dat ik er volgend jaar zeker bij zal zijn,” zei Engelmohr na rondes van 70 en 68 slagen op de Verden Golf Club. Amsallem kijkt natuurlijk ook uit naar de volgende stap in zijn carrière: “Dit is een geweldige manier om het volgende niveau te bereiken en hopelijk snel op de Challenge Tour te spelen.” We kunnen dus benieuwd zijn naar de opkomende sterren die in 2024 de aandacht op zich zullen vestigen.

De Pro Golf Tour staat altijd bekend als een springplank voor jonge en ambitieuze golfers die snel willen doorstromen naar de hoogste Europese competitie. De top tien van de respectievelijke kwalificatietoernooien heeft een belangrijke eerste stap gezet en kijkt uit naar het volledige speelrecht. De golfers die zich tussen de 11e en 30e plaats bevinden, zullen komend seizoen in Categorie 8 starten en kunnen ook enkele starts verwachten op de Pro Golf Tour. Alle overige spelers in de top 45 zijn verzekerd van Categorie 10. Met de succesvolle afronding van de twee Q-School-evenementen neemt de Pro Golf Tour eindelijk afscheid van de winterstop.

Nederlandse Golfers in Duitsland: komen ze door de Q-School voor de Pro Golf Tour 2024?