Het Schotse landschap was de afgelopen dagen het decor van indrukwekkende prestaties van Nederlandse golfers tijdens het Alfred Dunhill Links Championship. Darius van Driel en Daan Huizing toonden hun golfvaardigheden op het hoogste niveau. Van Driel verbaasde iedereen door op de laatste dag de baan van Carnoustie Golf Links aan flarden te spelen, met een score van 9-onder par, waardoor hij eindigde met een totaal van 11-onder par, goed voor een gedeelde 25e plaats. Huizing deed er nog een schepje bovenop en eindigde op de gedeelde 10e plaats met 13-onder par. Deze prestaties leverden hen aanzienlijke cheques op, respectievelijk ruim 81.000 en bijna 40.000 euro.

Daan Huizing

Het prijzengeld was niet alleen financieel lonend, maar bracht ook belangrijke veranderingen in de ranglijsten met zich mee. Daan Huizing vond zichzelf nu op een respectabele 105e plaats in de Order of Merit, terwijl Darius van Driel maar liefst 11 plaatsen steeg naar de 126e positie. Terwijl er nog enkele toernooien op het programma staan, is de hoop groot dat Van Driel zijn positie binnen de top 115 gaat behalen en mogelijk nog meer prijzengeld binnenhaalt.

Voor Wil Besseling lijkt het echter niet al te rooskleurig, aangezien hij momenteel op de 161e plaats staat in de algemene ranking. Joost Luiten daarentegen maakt zich geen zorgen, met een indrukwekkende 14e plaats in de ranglijst.

De kroon op het evenement ging echter naar de Engelse golfer Matthew Fitzpatrick, die het ingekorte Alfred Dunhill Links Championship op zijn naam schreef. Met een voorsprong van drie slagen, na een toernooi dat werd ingekort tot 54 holes vanwege ondergelopen fairways, wist Fitzpatrick zich tot winnaar te kronen. Hij eindigde op 19-onder par na een laatste ronde van 66 slagen op de Old Course in St Andrews, waar hevige regen het spel op zaterdag en zondag bijna had weggevaagd.

Het toernooi werd uiteindelijk op maandag hervat, dankzij de onvermoeibare inspanningen van de greenkeepers op de drie legendarische Schotse golfbanen – St Andrews, Carnoustie en Kingsbarns – om ze speelbaar te maken. Vooral Carnoustie had zwaar te lijden gehad onder de regen, met grote delen van de baan die onherkenbaar waren en enorme waterpartijen op sommige fairways.

Fitzpatrick, die eerder in april de RBC Heritage op de PGA Tour had gewonnen, had sinds oktober 2021 geen titel meer behaald op de DP World Tour. Deze overwinning kwam slechts een week nadat hij deel uitmaakte van het Europese Ryder Cup-winnende team in Rome, waar hij zijn eerste punt verdiende na vijf opeenvolgende nederlagen in uitwedstrijden in 2016 en 2021.

Matthew naast zijn broer Alex en zijn moeder

Een bijzonder detail was dat Fitzpatrick in het Pro-Am-evenement speelde met zijn moeder, Susan, en ook daar de overwinning claimde. “Het is eigenlijk grappig, het was een beetje een vrije week: spelen met mijn moeder en proberen er zo goed mogelijk van te genieten en te zien wat er gebeurde”, verklaarde Fitzpatrick, terwijl hij foto’s maakte met zijn moeder op de Swilcan Bridge bij hole 18.

De 29-jarige Engelsman begon het toernooi sterk met een ronde van 67 op Carnoustie en een 64 op Kingsbarns op vrijdag. In totaal trokken 39 spelers zich terug of beƫindigden hun deelname voorafgaand aan de derde en laatste ronde, waaronder Luiten en Besseling.

Daan Huizing op weg naar uitstekende prestatie in Alfred Dunhill Cup