Europa vocht voortreffelijk terug in de middagsessie op vrijdag en staat nu met 5-3 achter in de Solheim Cup nadat de Verenigde Staten alle vier de ochtendpartijen hadden gewonnen. De VS boekten pas hun tweede volledige overwinning in een sessie toen ze een 4-0 voorsprong namen op Finca Cortesin in Spanje.

Echter, de verdedigende kampioenen Europa kwamen sterk terug in een sensationele tweede sessie, waarin ze met 3-1 wonnen, met twee overwinningen en twee gelijke partijen.

“Ik ben ontzettend trots op de manier waarop het hele team terugvocht,” zei de Europese captain Suzann Pettersen. “Het is niet gemakkelijk om de middag te beginnen terwijl je met vier achter staat. Een pluim voor al mijn spelers voor de manier waarop ze vochten en hun karakter toonden.”

US-captain Stacy Lewis erkende dat de score van de ochtendsessie “onverwacht” was. Ze voegde eraan toe: “Alle wedstrijden waren de hele dag door spannend. De twee halve punten van vanmiddag waren echt cruciaal voor ons, maar we waren slechts een hole-in-one en een chip verwijderd van een 6-2 voorsprong. Het was echt een goede dag voor ons.”

Lewis verwees naar de hole-in-one van Emily Pedersen op de 12e en een winnende chip van Leona Maguire op de 18e.

Pedersen sloeg pas de tweede hole-in-one in de geschiedenis van de Solheim Cup op de par-drie 12e in de middagsessie en vierde dit met knuffels van haar caddie en speelpartner Maja Stark, terwijl zelfs de Amerikaanse tegenstander Allisen Corpuz haar een high-five gaf.

Het Europese duo stond nooit voor in een spannende wedstrijd die tot de laatste hole gelijk opging, en Stark maakte een putt van 12 voet om ervoor te zorgen dat ze een half punt pakten.

Dit volgde op een 4&2 overwinning voor de favoriete thuisspelers Carlota Ciganda en de Zweedse Linn Grant, die altijd comfortabel leken tegen Angel Yin en Ally Ewing. Ze stonden na vier holes al met twee up en verloren slechts één hole terwijl ze het eerste volle punt voor de Europeanen veiligstelden.

Ook de andere twee wedstrijden gingen gelijk op tot de 18e hole.

Maguire chip-inde voor een vier en keek toe hoe Lexi Thompson en Lilia Vu haar score niet konden evenaren, terwijl de Ierse en Engelse partner de overwinning pakten.

“Om op dezelfde manier te eindigen als Leona deed, ze is ervoor gemaakt,” zei Pettersen. “Ze draaide zich naar me om en zei: ‘hoe zou jij het hebben gedaan?’ En ik zei: ‘precies hetzelfde’.”

Die overwinning kwam kort na een gelijkspel tussen de Schotse Gemma Dryburgh en de Zweedse Madelene Sagstrom tegen Rose Zhang en Megan Khang.

Het was een opmerkelijke ommekeer van het lot voor de Europeanen, die een vernederende ochtend hadden beleefd in Andalusië, Zuid-Spanje.

Maar er waren toch lichtpuntjes voor Europa, omdat drie van die verloren wedstrijden schommelende gevechten waren die beide kanten op hadden kunnen gaan.

En in de middagsessie keerden de wedstrijden die even spannend waren, zich in het voordeel van Europa.

Dryburgh en Sagstrom wonnen drie holes in vier vanaf de 11e om de bovenste wedstrijd om te draaien van een achterstand naar een voorsprong van één hole. De wedstrijd was weer gelijk na de 15e en ze deelden de volgende twee.

Zhang, 20 jaar oud, had vervolgens een putt van 10 voet om de wedstrijd op de laatste hole te winnen, maar haar poging krulde wijd van de hole.

De tweede wedstrijd zag Hall en Maguire op de vierde hole een voorsprong nemen, een voorsprong die ze tot de veertiende hole zouden behouden, toen Thompson de green aandeed en haar eagle putt in de hole liet vallen.

Europa won de volgende in par, maar de nummer twee van de wereld, Vu, birdiede de zeventiende om de stand gelijk te trekken. De achttiende was even spannend. Maguire chip-te vanaf 25 yards voor een vier, maar Thompson had een kans voor een drie.

Echter, de Amerikaanse, die 15 voet van de pin verwijderd was, raakte haar chip vanuit het rough verkeerd en eindigde 30 yards verderop. Vu miste vervolgens vanaf 20 voet en Europa had nog een punt.

De VS domineerden de ochtendsessie
Grant en Stark hadden geëist dat Pettersen hen als eersten zou opstellen in de foursomes – een format waarbij de spelers één bal delen en afwisselend slaan – maar ze begonnen slecht en verloren de eerste drie holes tegen Thompson en Khang.

Stark maakte korte putts op de zesde en elfde hole om ze terug in de wedstrijd te brengen, voordat Grant vanaf een meter of twaalf op de dertiende hole rolde om de wedstrijd gelijk te trekken.

Maar Thompson, die dit seizoen in slechte vorm verkeert, betaalde het vertrouwen dat haar was geschonken door de Amerikaanse captain Lewis terug met een putt van acht voet om de vijftiende te winnen, en toen Grant een klein puttje miste op de zeventiende, had de VS een tweede punt binnen.

Het eerste punt was gescoord door Ally Ewing en Cheyenne Knight in de onderste wedstrijd, waarin ze Charley Hull en Pedersen met 5&4 versloegen.

Hull, die deze week worstelde met een nekblessure, en Pedersen hadden een foutenrijke front nine en verloren zes holes. Ze wonnen de tiende met een birdieputt van zes voet van Pedersen, maar het was te laat.

“Charley is in orde,” zei Pettersen. “Ze voelde zich waarschijnlijk niet zo goed in de front nine en naarmate ze meer speelde, voelde ze zich beter, dus ze komt goed. Charley en Emily hadden een zware wedstrijd en soms zien de cijfers er behoorlijk lelijk uit. Ze voelde zich goed vanmiddag en je zult haar [op zaterdag] zien.”

De middelste twee wedstrijden gingen naar de achttiende, wat de Amerikaanse captain Lewis niet verbaasde. Ze zei: “We wisten bij het zien van de koppelingen al dat die moeilijk zouden worden, en gelukkig stonden we aan de goede kant ervan.”

Het eerder ongeslagen duo Hall en Celine Boutier zat altijd goed in hun wedstrijd met Kang en Andrea Lee, en er was nooit meer dan één hole verschil. Maar Boutier kon vanaf 15 voet op de laatste geen putt maken, waardoor de Amerikanen een derde punt pakten.

In de derde wedstrijd had de nummer twee van de wereld, Nelly Korda, Maguire en Anna Nordqvist het eerste punt cadeau gedaan door haar openingsbal in een meer te slaan bij het proberen de eerste green te bereiken.

Maar Korda en de US Open-kampioen Corpuz wonnen drie holes op rij vanaf de derde, en namen ook de negende, nadat de Europeanen gelijk waren gekomen door de zesde en zevende te winnen.

De VS liepen twee holes voor op de elfde, maar Maguire, die in 2021 ongeslagen was in vijf wedstrijden bij haar debuut in de Solheim Cup, birdiede de zestiende om het verschil te verkleinen en rolde op de zeventiende nog een lange putt in om ervoor te zorgen dat de wedstrijd naar de achttiende hole ging.

Maar Corpuz holede een korte putt om alle hoop van Europa op een half punt uit de ochtendsessie te verpletteren.

Als verdedigende kampioenen heeft Europa 14 van de 28 beschikbare punten nodig om de Solheim Cup te behouden, terwijl de VS 14½ punten nodig hebben om hem voor het eerst sinds 2017 terug te winnen.