PARIJS – Na een enerverende tweede ronde van het Cazoo Open de France op de prachtige golfbaan van Le Golf National, net buiten de betoverende stad Parijs, zijn de Nederlandse golfers Daan Huizing en Wil Besseling erin geslaagd zich een weg te banen naar het weekend. Met scores van respectievelijk 2-onder par en par, bezetten Huizing en Besseling momenteel de gedeelde 33e en 55e plaats in het toernooi. Helaas viel Darius van Driel buiten de boot met twee rondes van 72 slagen (+2), vooral vanwege de twee dubbel bogeys die hem op de eerste dag parten speelden.

Het was echter de Engelsman Jordan Smith die het weekend met een voorsprong van drie slagen zal ingaan op de Cazoo Open de France, nadat hij op de tweede dag van het toernooi een indrukwekkende ronde van 64 neerzette.

Smith begon sterk door birdies te maken op vijf van zijn eerste zes holes, waardoor hij de front nine met verve aanpakte. Vervolgens liet hij zien dat hij ook de lastige achterste negen goed beheerste, met een score van 33 slagen, wat hem tot 12-onder par bracht en de leiding in het toernooi opleverde.

Op dat moment stond de Schotse Ewen Ferguson op 9-onder par, met een voorsprong van twee slagen op de lokale favoriet Julien Brun, de Japanse golfer Ryo Hisatsune, de Deen Nicolai Højgaard, de Zuid-Afrikaan Zander Lombard, de Engelsman Richard Mansell en de Duitser Yannik Paul.

Jordan Smith heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een van de meest consistente spelers op de DP World Tour, met hoogtepunten zoals zijn overwinning in de Porsche European Open tijdens zijn rookie-seizoen in 2017. Hij domineerde ook de ranglijsten van de EuroPro Tour en de European Challenge Tour in de twee voorgaande seizoenen.

In 2022 behaalde hij twee tweede plaatsen en eindigde hij zes keer in de top tien, voordat hij uiteindelijk zijn tweede overwinning claimde bij de Portugal Masters. Dit jaar werd hij geselecteerd voor de Hero Cup, waar hij twee punten behaalde uit vier wedstrijden, en heeft hij al twee top tien noteringen behaald in 2023, waardoor hij zijn reeks van tien opeenvolgende cuts heeft verlengd.

In een reactie op zijn prestatie zei Smith: “De laatste paar weken waren echt goed, ik heb heerlijk geput, dus er zit veel vertrouwen in. Ik heb veel werk verricht met mijn putcoach, Matt, zowel thuis als tijdens toernooien.”

Terwijl de ochtendgroepen hun rondes voltooiden, deelde Tom Kim, de leider van de nacht, de koppositie met een totaal van zeven onder par. Kim begon sterk met een indrukwekkende putt van 9 meter op de tweede hole en kwam bijna in aanmerking voor een eagle op de derde hole, maar zijn voorsprong van twee slagen verdween snel toen Jordan Smith birdies bleef maken vanaf de tweede hole.

Smith maakte indruk met een tee-shot op 4.5 meter op de tweede hole en wist daarna ook op de derde hole twee slagen te winnen met zijn putts. Hij zette zijn goede vorm voort met een approach op tap-in afstand op de volgende hole en holede een putt van 7 meter op de vijfde hole om de leiding te delen.

Hoewel Smith een bogey maakte op de 11e hole, herstelde hij snel met een slimme benadering op de 12e hole en behield hij een voorsprong van twee slagen toen hij op de 13e hole een putt maakte van binnen drie meter. Hij sloeg ook een prachtige derde slag op de par-vijf 18e hole, nadat zijn tee-shot niet helemaal volgens plan was verlopen.

Tom Kim werd uiteindelijk het slachtoffer van het beruchte slottraject van Le Golf National, met een dubbel bogey op de 16e hole en een triple bogey op de laatste hole, nadat hij water had gevonden op beide holes. Dit gaf Jordan Smith een voorsprong van maar liefst vier slagen en plaatste hem stevig aan de top van het leaderboard.

Met het weekend voor de boeg belooft het Cazoo Open de France een spannende strijd te worden, en golffans kunnen uitkijken naar nog meer spectaculaire actie op deze prachtige baan nabij de Franse hoofdstad.

Alleen Daan Huizing onder par van de Nederlanders in Frankrijk