Het BMW PGA Championship eindigde met een gedeelde 14e plaats voor de Nederlandse golfer Joost Luiten, wat opnieuw een uitstekende prestatie is voor de 37-jarige Nederlander. Darius van Driel en Daan Huizing deelden de 36e plaats, een respectabele prestatie gezien het sterke deelnemersveld van dit toernooi. Het prijzengeld was riant in dit evenement. Luiten kon een cheque van ruim 121.000 euro verzilveren, terwijl Huizing en Van Driel een cheque van ruim 53.000 euro in ontvangst mochten nemen.

De apotheose van het toernooi op Wentworth kwam met een knallende birdie op de 18e hole van de Nieuw-Zeelander Ryan Fox, waarmee hij Tyrrell Hatton en Aaron Rai van de overwinning beroofde. De vroege opmars van Rory McIlroy bleek niet voldoende, terwijl Ludvig Åberg worstelde.

De verwachtingen voorafgaand aan de laatste ronde waren hooggespannen, met de mogelijkheid van een nieuwe golf-superster in Ludvig Åberg. Na een zondagse opmars van Rory McIlroy leek het erop dat Tyrrell Hatton eenvoudig zou zegevieren.

Echter, de Nieuw-Zeelander Fox, die er na een triple-bogey op de derde hole uitzag alsof hij uitgeschakeld was, kwam als winnaar uit de strijd en maakte een cruciale birdie op de 18e hole om de titel te pakken nadat Hatton kort daarvoor dezelfde hole ook had gebirdied.

De 36-jarige Fox noteerde een vijf onder par 67 om te eindigen op 18 onder par om zo zijn vierde DP World Tour-overwinning veilig te stellen, met slechts één slag voorsprong op Hatton en zijn medespeler Aaron Rai, die bijna een play-off forceerde met een bijna eagle op de laatste hole.

Jon Rahm, die ook dichtbij een eagle was op de laatste hole, eindigde als vierde met 16 onder par, gevolgd door een andere Europese Ryder Cup-ster, Viktor Hovland, die vijfde werd met 15 onder par.

Fox begon de dag met een achterstand van drie slagen op Åberg, maar na een wild schot in de bomen aan de rechterkant op de par-four derde leek zijn kans verkeken, aangezien hij een triple-bogey noteerde.

Twee solide benaderingen op de zesde en achtste hole zorgden voor birdies terwijl hij zich terug knokte op het leaderboard. Een uitstekende tee shot tot binnen een meter van de hole bezorgde hem een birdie op de tiende, gevolgd door birdies op de 11e en 12e hole na goed ijzerspel.

Een andere goed geplaatste tee shot op de 14e hole bracht hem binnen één slag van Hatton’s leiding en hij stond plotseling aan de leiding na een birdie op de 15e, dankzij een briljante tweede slag tussen de bomen waar Hatton eerder op dezelfde hole een bogey had gemaakt.

De Nieuw-Zeelander behield zijn kalmte en sloeg zijn derde slag binnen 2 meter van de hole, waar hij zelfverzekerd zijn achtste birdie van de dag maakte nadat Rai extra druk had gezet.

“Ik had zeker niet verwacht dat ik na de derde hole met jullie zou praten”, zei Fox tegen een verslaggever na zijn overwinning. “Om zo’n back-nine te hebben, vooral na hoe ik de dag begon, is geweldig.” ¨Ik speelde geweldig en ik miste praktisch geen slag vanaf de derde hole en zag een paar putts ingaan en het was een behoorlijk cool gevoel op de laatste hole te weten dat ik er één had om te winnen en hem daadwerkelijk maakte.” Fox werd de eerste Nieuw-Zeelander die zowel het BMW PGA Championship als een Rolex Series-evenement won.

Hatton stormde door het veld met vijf birdies in de eerste zeven holes, waarbij hij ook een bijna hole-in-one sloeg op de vijfde en een bunker shot uit holede op de zesde.

Hij noteerde echter pars op de volgende drie holes terwijl zijn concurrenten, inclusief Fox, dichterbij kwamen, en sloeg vervolgens zijn tee shot op de 15e out of bounds kort voor een onderbreking van 88 minuten vanwege regen en het gevaar van bliksem.

De Engelsman was dichtbij met zijn vierde slag, maar maakte een bogey toen het spel werd hervat, wat Fox de kans gaf om zijn kans te grijpen.

Gemiste kansen op de 16e en 17e hole waren frustrerend, maar Hatton hield stand, hoewel de birdie op de laatste hole hem net tekort deed komen met een score van 66.

“Het zijn zeker gemengde gevoelens”, zei Hatton. “Het was fijn om een geweldige week te hebben en me nu voor te bereiden op de Ryder Cup, dus ik neem wat vertrouwen mee naar die week. Maar om Foxy daar buiten te zien, een behoorlijk speciale 13 holes. Ik weet niet zeker of ik teleurgesteld zal zijn over de tee shot op 15, het begon behoorlijk hard te regenen. Het is zoals het is. Ik heb mijn best gedaan en het was een geweldige week.”

Rai begon met een bogey maar bleef gedurende zijn ronde in de race, met vier birdies in de laatste zes holes, maar het was net niet genoeg, aangezien hij tekende voor een 68.

Rahm leek zijn kans te hebben vergooid met drie opeenvolgende bogeys vanaf de vijfde hole, maar een eagle op de 12e bracht zijn comeback op gang en drie daaropvolgende birdies zullen hem nog eens hebben doen nadenken over wat er mogelijk was geweest.

Hovland bedreigde nooit echt de top van het leaderboard en sloot af met een solide 67, één slag voor Tommy Fleetwood, die faalde in de laatste groep met drie birdies en drie bogeys voor een rondje par.

McIlroy, die zich net op vrijdag wist te kwalificeren, leek uit beeld met zes onder par aan het begin van de dag, maar zijn aanvallende spel bracht hem birdies op de tweede en derde hole, gevolgd door een perfecte eagle op de vierde.

Zijn enige smet kwam op de zesde hole, maar vier daaropvolgende birdies brachten hem naar 13 onder par met nog twee par-5 holes te spelen, alleen om gefrustreerd te raken toen hij beide in par speelde voor een ronde van zeven onder par 65.

Åberg had bijna foutloos golf gespeeld gedurende de eerste drie dagen en begon met een voorsprong van twee slagen, maar de 23-jarige Zweed is duidelijk nog in een leercurve en hij leek nooit in de race na een gemiste korte putt voor bogey op de eerste hole.

Twee slechte chips vanuit het rough naast de green, gevolgd door verdere gemiste korte putts op zowel de vijfde als zevende hole, resulteerden in twee dubbel bogeys die hem uit de strijd haalden.

Åberg’s reeks van acht opeenvolgende scores in de jaren zestig werd beëindigd met een ronde van 76, waardoor hij op de gedeelde tiende plaats eindigde met Connor Syme (74), Sepp Straka (71) en Hennie du Plessis (69).

Verdedigend kampioen Shane Lowry (71) eindigde op de gedeelde 18e plaats met 10 onder par, nadat hij een quadruple-bogey negen maakte op de 17e hole, wat zijn kaart vernietigde.

BMW PGA-kampioenschap: Ludvig Åberg leidt met twee slagen en Luiten nu beste Nederlander