Saint-Omer, 14 september 2023 – De twintigjarige Franse amateur Théo Boulet gaat aan de leiding na een foutloze 6-onder-par 65 in de eerste ronde van de 2023 Hauts de France – Pas de Calais Golf Open. Op de tweede plaats, slechts 1 slag achter na een foutloze 5-onder-par, staat de winnaar van de 2023 Aravell Golf Open van Creand, Italië’s Manfredi Manica. Op de derde plaats staat de winnaar van de 2023 Gösser Open, Ierland’s Ronan Mullarney. Op de gedeelde vierde plaats met 3 onder-par: Sander Aadusaar uit Estland, Eemil Alajarvi uit Finland, Jack Floydd uit Engeland, Benjamin Kedochim uit Frankrijk en de Nederlander Lars Keunen.

Davey Porsius begon het toernooi met 2-onder en een gedeelde 9e plaats. Bob Geurts had een moeizame opening, hij staat met +5 bijna onderaan het klassement met een 61e plaats.

De 2023 Hauts de France – Pas de Calais Golf Open is een gezamenlijk toernooi tussen spelers van de Alps Tour en de Ladies European Tour Access Series (LETAS). Het evenement wordt gespeeld op dezelfde baan met afwisselende starttijden tussen de spelers van de Alps Tour en LETAS. Er doen 66 spelers mee van elke tour voor twee verschillende prijzenpotten en dus trofeeën.

De spelers van de Alps Tour spelen de golfbaan als een 6182 meter par 71. De spelers van de Ladies European Tour Access Series (LETAS) spelen de golfbaan als een 5349 meter par 73.

De eerste ronde van de 2023 Hauts de France- Pas de Calais Golf Open, gespeeld op de Aa Saint-Omer Golf Club in het noordwesten van Frankrijk, begon om 8:15 uur lokale tijd vanaf de 1e en 10e hole. Spelers konden concurreren onder perfecte omstandigheden met betrekking tot het weer, aangezien er prachtige zonnige luchten waren, een aangenaam klimaat en een lichte bries.

De winnaar van de 31e Gösser Open, Ronan Mullarney uit Ierland, die momenteel op de 3e plaats staat in de Order of Merit-ranglijst, beëindigt de eerste ronde van het toernooi op de derde plaats met 4 onder-par 67. Hij schoot een foutloze ronde met 3 birdies op de eerste negen holes en 1 birdie op de tweede negen. Hij had eerder in 2020 in enkele evenementen gespeeld voordat de Covid-19-pandemie begon, maar dit is zijn eerste volledige jaar op de Alps Tour. Mullarney werd professioneel in 2019 en nam deel aan het Open Championship van 2022.

Sander Aadusaar uit Estland sloot zijn eerste ronde af met 3 onder-par 68 en staat op een gedeelde vierde plaats met 5 andere spelers. Tijdens zijn ronde maakte hij 3 birdies op de eerste negen holes en 1 double bogey en 2 birdies op de tweede negen. Hij is 28 jaar oud en vertegenwoordigt de Niitvalja Golf Club.

Eemil Alajarvi uit Finland, Jack Floydd uit Engeland, Benjamin Kedochim uit Frankrijk en Lars Keunen uit Nederland staan op een gedeelde vierde plaats met Sander Aadusaar met 3 onder-par.

De 66 spelers strijden voor een totale prijzenpot van € 40.000 en 45.000 Order of Merit-punten.

De winnaar van de 2023 Hauts de France- Pas de Calais Golf Open verdient € 6.400 en 6.525 Order of Merit-punten.

LETAS

In het LET Access Series-evenement leidt de 29-jarige Katja Pogacar uit Slovenië met 6 onder-par 67. Ze heeft dit seizoen drie top-10 finishes op de tour, waaronder een tweede plaats bij het Montauban Ladies Open in juni. Pogacar heeft elke cut gehaald van de toernooien waar ze dit seizoen aan heeft deelgenomen en staat momenteel op de 8e plaats in de LETAS Order of Merit-ranglijst.

De Nederlandse Marit Harryvan deelt samen met haar landgenoten Mayke Hoogeboom en Pasqualle Coffa met 2-onder de 10e plek.

Na haar ronde merkte Pogacar op: “Vandaag was een solide ronde, ik heb wel wat fouten gemaakt, maar ik herstelde snel. Ik ben blij met de lange putt voor par op de 13e. Ik hou echt van de baan omdat het me aan mijn thuisbaan doet denken, en ik heb het gevoel dat ik weet wat ik moet doen in bepaalde situaties. Het is ook echt leuk om vergelijkbaar golf te spelen met de jongens.”

In het veld van de Ladies European Tour Access Series (LETAS) zijn 66 spelers vertegenwoordigd. Ze strijden om LETAS Order of Merit-punten en hun prijzenpot, die is vastgesteld op € 40.000. Na de ronde van morgen wordt een cut gemaakt naar de top 30 professionele spelers en gelijke standen.

Ronde 2

De tweede ronde van de 2023 Hauts de France-Pas de Calais Golf Open begint opnieuw om 8:15 uur lokale tijd vanaf de 1e en 10e hole. Na de tweede ronde wordt een cut gemaakt naar de top 30 professionele spelers en gelijke standen. De leider na de eerste ronde, de Franse amateur Théo Boulet, begint ronde 2 om 8:45 uur lokale tijd vanaf de 10e hole.