De “Road to Mallorca” landt deze week in Portugal, met nog slechts vijf weken te gaan in het seizoen van 2023. Hier is alles wat je moet weten voordat het spel op donderdag begint. Van de Nederlanders zullen Dario Antonisse, Lars van Meijel, Sven Maurits, Wouter de Vries en Kiet van der Weele deelnemen.

De golfbaan van het Royal Óbidos Spa & Golf Resort (foto) is het meesterwerk van de grote Severiano Ballesteros en zal deze week voor de vierde keer op rij een evenement van de European Challenge Tour organiseren. De Spanjaard heeft een uitdagende lay-out gecreëerd die gebruikmaakt van de natuurlijke omgeving en profiteert van het gevarieerde terrein. Dit is duidelijk te zien op verschillende holes. Op de derde hole slaan spelers naar een eilandgroen met de Óbidos lagune op de achtergrond, terwijl de 18e hole de perfecte afsluiter is met panoramisch uitzicht op de laatste negen holes, het clubhuis en de Atlantische Oceaan.

In de drie voorgaande edities heeft het Open de Portugal in Royal Óbidos een geschiedenis van spannende finaledagen. In 2020 werd Garrick Higgo de eerste winnaar van het evenement toen hij triomfeerde met één slag voorsprong dankzij een foutloze laatste ronde van 65 slagen, inclusief een birdie op de laatste hole om zijn eerste titel zeker te stellen. Een jaar later was het Marcel Schneider die als winnaar uit de bus kwam. Hij had een birdie nodig op de laatste hole om een play-off te bereiken, maar de Duitser deed het nog beter en maakte een enorme eagle putt om met één slag te winnen. Vorig jaar stelde ook niet teleur. Pierre Pineau was een van de drie Fransen die na 72 holes bovenaan stonden, maar een prachtige eagle putt van 12 meter op de eerste play-off hole zorgde hij voor een gedenkwaardige overwinning.

Er zijn nog slechts vijf evenementen te gaan voordat we ontdekken wie uit de lichting van 2023 promotie zal verdienen naar de DP World Tour. De top 20 spelers in de Road to Mallorca Rankings aan het einde van de Rolex Challenge Tour Grand Final op Club de Golf Alcanada, Mallorca, zullen dan promoveren. Met Casey Jarvis die zijn positie als nummer één behoudt en verschillende anderen binnen de top tien die dicht bij promotie komen, zijn er nog genoeg plekken beschikbaar nu het seizoen naar een spannende ontknoping gaat.