Crans-sur-Sierre, 3 september 2023 – Het golfseizoen blijft ons verbazen en de recente overwinning van Ludvig Aberg in de Omega European Masters is daar geen uitzondering op. De jonge Zweedse golfer, die pas enkele maanden geleden de stap naar het professionele circuit zette, heeft met een indrukwekkende prestatie de hoop op een plek in het Ryder Cup-team vergroot.

De Nederlandse golfers Daan Huizing en Joost Luiten toonden ook hun kunnen in dit prestigieuze toernooi. Huizing sloot zijn ronde af met 66 slagen en eindigde met 1-onder op een gedeelde 61e plaats, terwijl Luiten nog sterker presteerde met een totaal van 15-onder, goed voor een gedeelde 5e plaats.

De derde plaats van Matt Fitzpatrick op dit toernooi garandeert hem een plek in het Ryder Cup-team via de Wereldpuntenlijst. Robert MacIntyre verzekerde zich eveneens automatisch van een kwalificatieplaats op de Europese Puntenlijst. Maar de naam die nu op ieders lippen ligt, is die van Ludvig Aberg, en hij zou maandag zelfs kunnen worden genoemd als een van de zes aanvoerders van Team Europe, onder leiding van kapitein Luke Donald.

Aberg’s overwinning was er een om in te lijsten. Hij begon zijn laatste ronde met een bogey op zijn openingshole, maar hij liet zich niet uit het veld slaan. Een verbluffende reeks van zeven birdies, waaronder vier op rij vanaf de 14e hole, bracht hem naar een laatste ronde van 64 slagen en een totaal van 19 onder par.

Terwijl Aberg triomfeerde, eindigde Alexander Bjork als tweede, gevolgd door Connor Syme en Fitzpatrick. Fitzpatrick’s gedeelde derde plaats was voldoende om Tommy Fleetwood van de World Points List te stoten voor een automatische kwalificatieplek voor Team Europe. Robert MacIntyre bevestigde zijn plek op de European Points List met een gedeelde 55e plaats.

Fitzpatrick begon de dag sterk met vier opeenvolgende pars en een prachtige birdie op de vijfde hole. Hij volgde dit op met een birdie op de negende hole om de turn in 33 slagen te bereiken. Hoewel hij enkele hobbels op de weg tegenkwam, met name een bogey op de 15e hole, bleef Fitzpatrick strijden voor de titel.

Toch was het Ludvig Aberg die met een ongeëvenaarde prestatie de trofee omhoog mocht houden. Aberg, pas 23 jaar oud, miste bijna nog een birdiekans op de laatste hole, maar zijn clubhuisdoel was onbereikbaar voor zijn concurrenten. Zijn overwinning komt pas in zijn zesde DP World Tour-start en minder dan drie maanden nadat hij professional werd. Nu wordt algemeen verwacht dat hij zijn debuut zal maken in de Ryder Cup wanneer kapitein Luke Donald zijn selectie bekendmaakt.

Aberg zelf bleef bescheiden over zijn prestatie: “Het is een behoorlijk surrealistisch gevoel om eerlijk te zijn. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het kon. Ik dacht dat een overwinning me in een goede positie zou brengen. Eerlijk gezegd heb ik er behoorlijk goed aan gedaan om er niet te veel over na te denken.”

Met de Ryder Cup in gedachten is de golfwereld in afwachting van de selectie van kapitein Luke Donald. Maar één ding is zeker: Ludvig Aberg heeft met zijn overwinning op de European Masters zijn naam stevig gevestigd in de wereld van het professionele golf.

Het volgende DP World Tour-evenement, de Horizon Irish Open, begint donderdag in de K Club, waar golfsterren zoals Rory McIlroy, Tyrrell Hatton en Shane Lowry zullen strijden. Het belooft een boeiend seizoen te worden vol met golfspektakel.

Joost Luiten en Daan Huizing schitteren op Omega European Masters