*Crans-sur-Sierre, Zwitserland – 2 september 2023* – Matt Fitzpatrick vergrootte zijn voorsprong bij de Omega European Masters tot twee slagen na een indrukwekkende derde ronde op zaterdag. De Engelsman heeft nu zijn zinnen gezet op het evenaren van golflegende Seve Ballesteros door het toernooi voor de derde keer te winnen.

Joost Luiten deed het goed op de derde dag na een derde ronde van 68 slagen. Hij staat momenteel gedeeld 12e met een totaal van 10 slagen onder par, wat een sterke positie is in het klassement. Aan de andere kant had Daan Huizing een moeilijke dag met 78 slagen en bevindt hij zich nu op de laatste plaats in het klassement.

Fitzpatrick liet zien dat hij vastberaden is om zijn positie te behouden en speelde de par-vier 18e hole perfect, waarbij hij een birdie-putt van 1,80 meter maakte om een ronde van 67 slagen te noteren. Hij heeft nu een totaal van 15 onder par na drie dagen op de prachtige golfbaan van Crans-sur-Sierre, hoog in de Zwitserse Alpen.

De US Open-kampioen van 2022 heeft niet alleen zijn zinnen gezet op de Europese Masters-titel, maar ook op een plek in het Ryder Cup-team later deze maand. Om zich te kwalificeren via de World Points List, moet Fitzpatrick minstens als zevende eindigen in het toernooi. Tommy Fleetwood staat momenteel derde, maar hij speelt deze week niet, wat Fitzpatrick een kans biedt om hem voorbij te streven en automatisch een plek in het team te bemachtigen. Hoewel beide spelers waarschijnlijk door teamcaptain Luke Donald zullen worden geselecteerd, wil Fitzpatrick graag alle twijfels wegnemen.

Fitzpatrick leidt nu met twee slagen voorsprong op Alexander Bjork, zijn speelpartner op zaterdag, en Ludvig Aberg, een Zweedse rookie die zijn eigen kansen op een wildcard-keuze voor het Ryder Cup-team vergroot. Ook de Schot Connor Syme zit in de mix.

De jongere broer van Matt, Alex Fitzpatrick, staat een slag achter en deelt de vijfde plaats met Nicolai Hojgaard na rondes van respectievelijk 68 en 66 slagen.

Fitzpatrick gaf even de leiding uit handen aan Bjork toen hij een dubbel bogey maakte op de par-drie 13e hole, maar hij herstelde zich knap met drie birdies in de laatste vijf holes.

De European Masters staat bekend om zijn spannende finales, met de afgelopen negen edities die werden beslist in een play-off of met slechts één slag verschil.

Als Fitzpatrick het toernooi wint, zal hij golficoon Severiano Ballesteros evenaren als de enige speler in de geschiedenis die de European Masters driemaal heeft gewonnen. Fitzpatrick won eerder in 2017 en ’18, beide keren na een play-off.

“Deze week zijn er veel doelen voor mij”, zei Fitzpatrick. “Ik kan de Ryder Cup beveiligen en natuurlijk het record van Seve evenaren.”

De Omega European Masters is het laatste kwalificatie-evenement voor Team Europa voor de Ryder Cup, dat van 29 september tot en met 1 oktober wordt gehouden op de club Marco Simone in de buurt van Rome.

Op zondag is er ook een laatste kans om een automatische plek te winnen op de Europese Puntenlijst, naast de al gekwalificeerde Rory McIlroy, Jon Rahm, Viktor Hovland en Tyrrell Hatton. Robert MacIntyre behoudt momenteel die positie.

Teamcaptain Luke Donald zal maandag zes wildcard-keuzes bekendmaken om het Ryder Cup-team van Europa compleet te maken. De spanning blijft stijgen naarmate de finale van het toernooi nadert, met Fitzpatrick in de hoofdrol en vastbesloten om geschiedenis te schrijven.

Joost Luiten en Daan Huizing schitteren op Omega European Masters