Sami Välimäki en Matt Wallace zullen samen aan de leiding gaan de laatste ronde van het D+D Real Czech Masters in na een meeslepende Moving Day in Praag.

De spelers begonnen de dag met een achterstand van twee slagen op de leider en evenaarden elkaar stap voor stap in het maken van een paar 67’s om te eindigen op 16-onder par en de weg te leiden met één slag voorsprong op de Deen Nicolai Højgaard (foto).

Het trio – allen op zoek om indruk te maken op Ryder Cup Captain Luke Donald voordat hij zijn zes picks maakt over negen dagen – heeft samen zeven DP World Tour-overwinningen en het podium is klaar voor een dramatische finale op het Albatross Golf Resort.

Nederlander Wil Besseling was een van de spelers die de leiding deelden op dag drie en hij eindigde op 14 onder par, één slag voor het Duitse duo Nick Bachem en Maximilian Schmitt, de Engelsman Todd Clements, de Japanner Ryo Hisatsune en de Paraguayaan Fabrizio Zanotti.

Wallace volgde zijn 63 van vrijdag op met een solide prestatie met zes birdies en een enkele bogey, terwijl hij op zoek is naar zijn vijfde DP World Tour-overwinning en de eerste sinds het Made In Denmark evenement vijf jaar geleden, zijn derde overwinning van 2018.

Die vorm was niet genoeg om hem een plaats te bezorgen in het team dat de Verenigde Staten zou bevechten op Le Golf National, maar na een eerste overwinning op de PGA TOUR eerder dit jaar, lijkt hij op het juiste moment in topvorm te zijn om opnieuw aanspraak te maken.

“Er waren drie holes in het midden die me in het verleden echt uit balans hadden kunnen brengen,” zei de Engelsman. “Ik wil graag geloven dat toekomstig Matt dit soort dingen vrij goed kan aanpakken. Ik ga er nu vrij goed mee om. Ik heb nog steeds het gevoel dat ik in de strijd zal zijn, ik ben door die moeilijke fase heen gekomen en wist sterk te eindigen.”

“Er zijn deze week een paar winnaars bovenaan het leaderboard geweest, maar ik denk dat ik er het meeste heb.” Ik kan de klus klaren, dus dat weet ik. Ik weet wat ik nu ga doen ter voorbereiding op morgen om in de beste mindset te komen. “Ik weet dat ik kan winnen, dat is het mooie van dit spel.”

Välimäki – die ook zes birdies en een bogey noteerde in zijn 67 – claimde zijn enige DP World Tour-titel tot nu toe op het Oman Open in 2020, hetzelfde jaar waarin hij de Sir Henry Cotton Rookie of the Year Award won.

De Fin kon die hoogten niet evenaren in de twee daaropvolgende seizoenen, maar heeft dit seizoen twee tweede plaatsen behaald en staat daardoor binnen de top 30 op de Race to Dubai Rankings in Partnership met Rolex.

“Ik speelde de hele dag erg solide,” zei hij. “Ik sloeg de bal mooi vanaf de tee. Natuurlijk waren er een paar slechte slagen met mijn approaches, maar de rest was echt goed. Ik kreeg veel kansen voor birdies, ik kon er alleen niet genoeg van benutten. De greens waren wat zachter, dus het was gemakkelijker om de bal onder controle te houden. Hij rolde helemaal niet door, dus dat hielp misschien.”

“Het is altijd fijn als je goed speelt.” ” Ik voel dat ik morgen een goede kans heb om het toernooi te winnen.”

Højgaard was snel aan het delen van de leiding toen hij op de par-vijf eerste hole op en neer ging en hoewel hij een bogey maakte op de tweede hole en in een acht-man-tie bovenaan stond, zette hij zichzelf weer op voorsprong met een birdie dankzij een putt van 89 meter op de derde hole.

Välimäki was ook op en neer gegaan op de eerste hole en voegde nog een birdie toe van 2 meter op de vierde hole om zich bij de leiders te voegen, waar hij naast speelpartner Wallace stond, die van 5 meter op de derde hole zijn putt had gemaakten zichzelf slechts 1.5 meter gaf op de vierde hole.

Wallace stond alleen aan de leiding toen hij naar de zijkant van de green reed op de par-vier zesde hole, maar hij kreeg al snel gezelschap en Højgaard was erbij toen hij zich herstelde van een bogey op de vierde hole door de zesde hole te birdieën op vergelijkbare wijze als Wallace en een briljante afslag tot 60 cm sloeg op de zevende hole.

Besseling had van binnen 4.5 meter zijn putt gemaakt op de tweede en vijfde hole en won nog een slag van op de zevende hole voordat hij inchipde voor een eagle op de tiende hole om zich bij de leiding te voegen.

Een tap-in op de vierde hole zette hem alleen aan de top, maar zoals het thema van de dag was, zou hij niet lang alleen zijn.

Välimäki maakte slimme up-and-downs op de tiende en twaalfde hole, en Højgaard miste ook de green, maar maakte zijn birdie op de laatste par vijf.

Wallace verloor een slag met een drieputt op de elfde hole, maar sloeg terug met een tweeputt-birdie op de twaalfde hole en plaatste toen zijn afslag tot 1.5 meter op de par-drie volgende hole.

Een approach tot 2.1 meter op de veertiende hole zette Välimäki bovenaan, maar hij gaf de slag direct weer terug, terwijl Wallace de leiding nam met een putt van 5.5 meter op de zeventiende hole.

Välimäki deelde weer de leiding na een koele putt van 4 meter op de laatste hole en Højgaard had een kans om het een leidende trio te maken, maar liet zijn putt van 1.8 meter op de achttiende hole kort liggen terwijl hij tekende voor een score van 69.

Besseling bogeyde de zeventiende hole in een ronde van 67, dezelfde score als Bachem, terwijl Zanotti een ronde van 65 neerzette, Schmitt tekende voor een 68 en zowel Clements als Hisatsune rondgingen in 69 slagen.

Het Duitse duo Alexander Knappe en Freddy Schott, de Deen Thorbjørn Olesen en de Fransman Antoine Rzoner stonden vier slagen achter de leiders.

Wil Besseling stijgt in klassement tijdens Tsjechische strijd en Björk leidt