De Sloveen Zan Luka Stirn heeft zijn tweede overwinning van het seizoen behaald op de perfect geprepareerde golfbaan van Golfbaan Stippelberg.

De Nederlander Stan Kraai (foto) eindigde als beste Nederlander met 9-onder en een 5e plaats. Nordin van Tilburg werd 11e met 6-onder en Michael Wedema en de amateurs Michel van Zijl, Melvin Muller en Rick Hessing eindigden met 5-onder gedeeld 14e. Sjors den Ambtman werd 23e (-4) en Mike Korver 28e met 3-onder. Rodi Vlasveld 35e, Max Albertus 37e en Joep van Arnhem samen met Mike Toorop 40e. Dene Vos en Darcy Peeters werden 50e en 52e.

Op de eerste stop van de Dutch Swing van de Pro Golf Tour – de algehele winnaar van de volgende drie stops zal een plaats krijgen op de startlijst van de KLM Open 2024 op de DP World Tour – won de Sloveen met twee slagen voorsprong op Linus Lang, Robin Smiciklas (beiden uit Duitsland) en Camille Bordone (Frankrijk).

De afgestudeerde van de Arkansas State University gaf slechts vier bogeys toe gedurende de 54 holes op de soms lastige holes van Golfbaan Stippelberg. Voor Stirn, die de laatste ronde begon als leider, waren rondes van 68, 64 en 66 slagen en een totale score van twaalf onder par genoeg om de overwinning over de streep te trekken. Pas met een birdie op de 18e hole besliste de 26-jarige uiteindelijk een race om de titel die tot het einde toe zeer spannend was.

“Overwinning iets heel bijzonders”

“Ik wilde in het moment blijven en me concentreren op het hier en nu”, aldus de winnaar, die zijn succesrecept beschreef in de finale van zaterdag. “Gelukkig lukte het me om dat heel goed te doen. Een overwinning is altijd iets heel bijzonders. Daar stoppen we al het harde werk in. Het feit dat het nu de tweede overwinning is, maakt het allemaal nog beter.”

Hierbij kon Stirn vertrouwen op een consistent stabiel spel gedurende alle drie dagen van het toernooi op Golfbaan Stippelberg. “Deze baan is erg uitdagend, vooral vanaf de tee”, legde hij uit. “De landingszones zijn smal en sommige afslagen zijn blind, dus je hebt veel vertrouwen in je slag nodig.”

De ontvanger van de €5.000 winnaarscheque had ook lovende woorden voor de locatie, waarvan hij de Championship Course omschreef als “half links, half parkland”. “Ik ben een grote fan van links golf, we gingen vroeger vaak op familievakantie naar Schotland. Dit type golf past bij mij en dat is nog een reden waarom ik deze baan buitengewoon goed vond.”

Stirn maakt sprong in seizoensklassement

Met nog een overwinning en vier top tien noteringen dit seizoen neemt Stirn de eerste plaats over in de Order of Merit. Andoni Etchenique (Frankrijk), die het toernooi eindigde op een gedeelde 28e plaats, zakt naar de tweede plaats. Achter hem voltooien Christian Bräunig (Duitsland), Clement Guichard (Frankrijk) en Tadeas Tetak (Slowakije) de top vijf.

Langzaam maar zeker nadert het Pro Golf Tour-seizoen zijn einde met nog drie toernooien te gaan. Met slechts enkele dagen rust daartussen staan de volgende twee stops van de Dutch Swing op het programma: Eerst zal de titel van de Staan Open worden betwist op Golfbaan Westwoud (24 tot 26 augustus), voordat de algehele winnaar van de speciale rangschikking kan worden gekroond tijdens de FaberExposize Gelpenberg Open (31 augustus tot 2 september). De beslissing in de strijd om de vijf promotieplaatsen zal vallen tijdens het Castanea Resort Championship vanaf 4 oktober.