Het is een spannende kopgroep aan het einde van de eerste ronde van de ISPS HANDA World Invitational, gepresenteerd door AVIV Clinics, met vier spelers die de leiding delen.

Zwitserland’s Kim Metraux, Engeland’s Gabriella Cowley, Zweden’s Ellinor Sudow en Australië’s Karis Davidson schoten allemaal rondes van 69 (-4) op Castlerock en staan aan kop. De Nederlandse Dewi Weber begon met par de wedstrijd waar Anne van Dam in +3 rondging.

Het was een stabiele dag voor de Zwitserse ster Metraux, die slechts één slag liet vallen op haar kaart en vijf birdies maakte.

“Over het algemeen een zeer solide dag,” zei Metraux. “Ik begon goed met een birdie op hole één en dat zette me eigenlijk gedurende de ronde in beweging.

“Ik slaagde erin om niet veel greens te missen. De enige die ik miste was toen ik bogey maakte op hole 15. Ik had een beetje pech om bogey te maken op een haalbare par-5, maar over het algemeen was ik gewoon erg solide vanaf de tee tot aan de green en slaagde ik erin om een paar putts te laten vallen, wat erg fijn was.

“Links is zeker iets anders dan wat we het hele jaar door spelen, maar we hebben twee weken geleden in Schotland gespeeld. Dat was een goede voorbereiding denk ik voor vandaag en de meeste toernooien die we spelen op de LET, hoewel geen linksbanen, hebben we een behoorlijk winderig seizoen gehad.

“Galgorm is heel anders dan hier. Het is als twee compleet verschillende werelden. Een veel zachtere baan met dik rough, dus het is zeker een andere uitdaging, maar als ik fairways en greens blijf raken, zitten we in goede vorm.”

Engeland’s Cowley begon solide met birdies op de derde, achtste, tiende en elfde holes.

De 27-jarige liet een slag vallen op de 13e hole, maar herstelde al snel met birdies op 15 en 17. Helaas kreeg ze problemen op de laatste hole en eindigde met een bogey voor haar ronde van vier-onder.

Cowley legde uit: “Bij mijn birdie op 10 was het behoorlijk lastig tegen de wind in. Ik sloeg een heel goede afslag en sloeg een 5-ijzer en het was gewoon perfect; ik holed een goede putt. Ik maakte vandaag een paar birdies, wat fijn was.

“Op een linksbaan waaide het vanmiddag, dus ik probeerde gewoon de balvlucht en het soort slagen dat we proberen te slaan, onder controle te houden. Ik denk dat de baan lastig speelde, maar er waren natuurlijk een paar par-5 holes die we kunnen halen, wat goed voor ons was.

“Ik houd van Galgorm. Ik heb daar de laatste paar jaar gespeeld, dus ik kijk uit naar morgen. Mijn plan is vergelijkbaar met vandaag. Vertrouw op wat ik doe en sla de slagen die ik moet slaan en speel goed golf.

“Natuurlijk een compleet andere baan, een compleet andere stijl. Het gaat niet zozeer om hoe ver de bal rolt en hoeveel invloed de wind heeft. Het gaat erom een goed nummer te kiezen en je eraan te committeren.”