BEDMINSTER, N.J. – Cameron Smith was gefrustreerd nadat hij vorige week als 35e eindigde in Greenbrier, zijn slechtste resultaat van het LIV Golf League-seizoen. Hij voelde zich niet goed over zijn putter, of over de afstandscontrole met zijn wedges, normaal gesproken twee van zijn sterke punten. “Een vreemde week,” noemde hij het.

Er was niets vreemds aan zijn spel in de eerste ronde op vrijdag op LIV Golf Bedminster. Scherp op een lastige, uitdagende baan opende de kapitein van Ripper GC met een 5-onder 66 om een voorsprong van één slag te pakken op Charles Howell III bij Trump National Bedminster.

“Iets anders dan vorige week, dat was het doel – vooral vandaag,” zei Smith, op zoek naar zijn tweede individuele overwinning van het seizoen na de overwinning van vorige maand in Londen.

De Australische ster was niet de enige die een opleving had.

Charles Howell III van Crushers GC schoot een 67 op dag één van LIV Golf Bedminster. (Foto door Scott Taetsch/LIV Golf)

Teamleider 4Aces GC leed zijn slechtste teamresultaat ooit, een laatste plaats in Greenbrier. Maar met Dustin Johnson en Patrick Reed die op vrijdag allebei een 3-onder 68 schoten en de derde plaats op het individuele leaderboard deelden, staan de Aces samen met Stinger GC op de tweede plaats, één slag achter de Rippers.

“Zeker geschokt, natuurlijk,” zei Reed over vorige week. “Ons team is veel beter dan als laatste eindigen in een golftoernooi. Maar tegelijkertijd ga je gewoon naar zo’n golfbaan die niet echt bij je past. Als het toevallig ook een paar andere jongens in het team niet past, kun je in zo’n dip terechtkomen.”

Met nog maar drie toernooien te gaan in het reguliere seizoen, kan een slecht resultaat zowel in de individuele als in de teamwedstrijden kostbaar zijn. Met Torque GC die won in Greenbrier, werd de voorsprong van 4Aces teruggebracht tot zeven punten.

Maar na een goede start van de Aces op vrijdag, en Torque die op de tiende plaats zit, is het een kans voor de Aces om hun voorsprong te herstellen en wat afstand te creëren van de dichtstbijzijnde achtervolgers. Ze wonnen vorig jaar in Bedminster tijdens een reeks van vier opeenvolgende overwinningen.

“Natuurlijk komen we hier binnen, het is een hele goede golfbaan, een lastige golfbaan. Ik denk dat ons team beter speelt op banen als deze,” zei 4Aces Captain Dustin Johnson. “We willen een goede week hebben, en natuurlijk moeten we onze voorsprong een beetje vergroten.”

4Aces GC Captain Dustin Johnson staat slechts twee slagen achter na de eerste ronde van LIV Golf Bedminster. (Foto door Scott Taetsch/LIV Golf)

Smith is in zijn eigen race voor de titel van seizoenslange Individuele Kampioen. Hij stond deze week op de tweede plaats, 15 punten achter drievoudig toernooiwinnaar Talor Gooch, die na de eerste ronde een even-par 71 schoot en op de gedeelde 15e plaats staat.

Het proberen in te lopen op Gooch, die dit seizoen drie keer heeft gewonnen, was een van de redenen dat Smith extra werk op de driving range en oefengreens heeft gedaan deze week.

“Dat was een deel van de reden voor het werk… om aan het einde van het seizoen de beste te zijn. Dat is wat je wilt zijn,” zei Smith. “Natuurlijk wil je toernooien winnen, maar ik denk dat het bewijzen ervan over 13 toernooien veel beter is dan één.”

TEAMPUNTENTELLINGEN
Hier zijn de standen en puntentellingen voor de openingsronde van het teamwedstrijd op vrijdag bij LIV Golf Bedminster. De drie beste scores van elk team tellen in elke ronde voor hun totale teampunten. Het team met de laagste cumulatieve score na drie rondes wint de teamtitel.

1. RIPPER GC (-4): Cameron Smith 66, Marc Leishman 71, Jediah Morgan 72

T2. STINGER GC (-3): Dean Burmester 69, Branden Grace 70, Charl Schwartzel 71

T2. 4ACES GC (-3): Dustin Johnson 68, Patrick Reed 68, Peter Uihlein 74

T4. HYFLYERS GC (-2): Phil Mickelson 70, Cameron Tringale 70, Brendan Steele 71

T4. RANGEGOATS GC (-2): Bubba Watson 69, Harold Varner III 71, Talor Gooch 71