Bryson DeChambeau is de vierde man die een 58 schiet op de belangrijkste golf tour, na Jim Furyk, Ryo Ishikawa en Kim Seong-hyeon; De Amerikaan wint de LIV Golf Greenbrier met zes slagen voorsprong en trekt mogelijk de aandacht van de Amerikaanse Ryder Cup-captain Zach Johnson; DeChambeau maakt 12 birdies en één bogey in de laatste ronde.

Bryson DeChambeau schoot een historische 58 om de LIV Golf Greenbrier met zes slagen voorsprong te winnen en zich mogelijk in de strijd te werpen voor de Ryder Cup.

DeChambeau maakte 13 birdies en één bogey in zijn 12-onder ronde en werd daarmee pas de zevende man die een 58 maakte en pas de vierde die dat deed op een belangrijke tour.

De verbluffende prestatie van de Amerikaan markeerde de eerste keer dat een speler zo laag ging in een LIV-toernooi sinds de oprichting van de door Saudi-Arabië gesteunde competitie in 2021.

DeChambeau evenaarde Jim Furyk’s 58 op de PGA Tour, die plaatsvond op TPC River Highlands in Connecticut in 2016, evenals Ryo Ishikawa en Kim Seong-hyeon op de Japan Golf Tour in respectievelijk 2010 en 2021.

De winnaar van het US Open van 2020 eindigde voor de Chileen Mito Pereira op een baan waar Stuart Appleby een 59 had geschoten in de laatste ronde van de PGA Tour’s Greenbrier Classic in 2010.

De magische ronde van DeChambeau kan US Ryder Cup-captain Zach Johnson ervan overtuigen om hem te selecteren als wildcard voor het evenement van volgende maand in Rome.

De 29-jarige maakte 22 birdies in zijn laatste 34 holes en won daarmee zijn eerste evenement sinds de Arnold Palmer Invitational van 2021, en zei dat hij het gevoel had dat zijn overleden vader Jon bij hem was.

DeChambeau zei: “Hij was vandaag bij me, zonder twijfel.

“Het is bijna een jaar geleden, het zijn een paar heel moeilijke jaren geweest, maar om af te sluiten met een 58, het is allemaal glorie aan God en glorie aan hem hierboven. Ik kan mijn vader niet genoeg bedanken voor alles wat hij me heeft geleerd.”

Drie andere spelers hebben 58 gescoord op secundaire tours: Stephan Jaeger op de Korn Ferry Tour in 2016, Alejandro del Rey op de European Challenge Tour in 2021 en Jason Bohn op de Canadese Tour terug in 2001.

Matthew Wolff en David Puig delen de leiding in het LIV Golf Greenbrier