WHITE SULFUR SPRINGS, W. Va. – Na een reeks hoge scores en frustrerende resultaten, produceerde Matthew Wolff vrijdag een ronde op LIV Golf Greenbrier die meer zijn immense talent weerspiegelt: een 9-onder 61 die het LIV-record laag houdt.

Maar nadat hij een voorsprong van twee schoten had genomen na de eerste ronde op The Old White-baan, zei de jonge Smash GC-ster dat zijn lage score geen statement was, noch een weerspiegeling van een drastische verandering in zijn aanpak.

“Ik ga hier gewoon naar buiten en ik doe elke dag mijn best. Het is golf,’ zei Wolff. “Het is een achtbaan en ik leer het goede en het slechte te accepteren. Ik heb niets veranderd.”

De cijfers waren zeker anders voor Wolff. In zijn laatste drie LIV Golf-starts slaagde hij er niet in om 70 te breken en gemiddeld 74,6 per ronde. Zijn beste puntenfinish op dat stuk was 44e in Andalusië.

Vrijdag veranderde dat allemaal. Beginnend op de par-3 8e, opende hij met een birdie, voegde twee pars toe en produceerde vervolgens een stretch van vier holes met drie birdies en een adelaar. Vervolgens eindigde hij zijn ronde met drie birdies in zijn laatste vier holes.

De 61 is de vierde in de geschiedenis van LIV Golf en koppelt de 61s geschoten door Branden Grace, Cameron Smith en Harold Varner III in Tulsa. Varner schoot vrijdag 7-onder 63 om zich bij David Puig te voegen als Wolff’s naaste achtervolgers. Dean Burmester en Cameron Tringale zijn weer een slag terug na het schieten van 64.

Wolff leek meer op de speler die het seizoen begon met drie opeenvolgende top-12-finishes dan degene die geen punten scoorde in de laatste zes evenementen en zakte naar de 27e plaats in het puntenklassement van het seizoen. Alleen de top 24 aan het einde van het reguliere seizoen, evenals teamcaptains, zijn gegarandeerde plaatsen voor de LIV Golf League van volgend jaar.

“Iedereen gaat door inzinkingen, iedereen gaat door slechte tijden, en ik heb geluk dat de mijne maar een paar toernooien heeft geduurd”, zei Wolff. “Ik ben het jaar heel goed begonnen en ik ben van plan om het heel goed af te sluiten.”

Wolff’s lage ronde hielp Smash ook om de teamleider te pakken op 19 onder, met aanvoerder Brooks Koepka en Jason Kokrak die elk 5-onder 65s bijdroegen. Koepka maakt zijn eerste start sinds de geboorte van zijn zoontje vorige week.

Smash, momenteel zevende in de seizoenlange teampunten, streeft naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Het team van Koepka leidt met vier schoten op Torque GC, Stinger GC en RangeGoats GC.

Harold Varner is net zo gefocust op het succes van zijn team als op dat van hemzelf. Hij wil wanhopig de leider van de 4Aces GC pakken, die won in Londen en zesde staat na de eerste ronde van vrijdag. De RangeGoats staan momenteel derde, slechts twee punten achter Torque GC op de tweede plaats.

“We moeten winnen”, zei Varner na zijn bogey-vrije ronde. “Een integraal onderdeel van winnen is goed spelen, dus ik probeer gewoon goed te spelen en het team zoveel mogelijk te helpen en met 7-onder zal ik ze kunnen helpen.”

Voor Wolff is 9-onder precies het soort ronde dat een keerpunt zou kunnen blijken te zijn in een seizoen dat de laatste tijd verkeerd is verlopen. Maar hij waarschuwde vrijdag dat er geen garantie is.

‘Het is maar golf,’ zei Wolff. “Ik bedoel, je speelt slecht en dan speel je goed. Zoals ik al zei, ik accepteer het feit dat alleen omdat ik vandaag goed speelde, het morgen misschien niet hetzelfde gaat of net zo goed gaat.

“Uiteindelijk doe ik wat ik kan en probeer ik elke dag de laagst mogelijke score te halen. Ik beloof het, ik probeer het.”