27 juli 2023 / Goldegg, Oostenrijk – Nicklas Staub heeft bij zijn derde deelname aan de Pro Golf Tour in een play-off gewonnen van Mike Toorop, Clement Guichard en Jean de Wouters. Het viertal bereikte op een spannende finaledag met een perfect geprepareerde baan van Golfclub St. Pölten het totale resultaat van -11.

Op een zeer spannende finaledag bij de Raiffeisen Pro Golf Tour in St. Pölten moest een play-off de beslissing brengen voor de overwinning. Op een gegeven moment waren negen spelers binnen één slag van elkaar verwijderd en waren dus allemaal in de race voor de titel. Uiteindelijk eindigde een viertal, bestaande uit de Nederlander Mike Toorop, de Fransman Clement Guichard, de Belg Jean de Wouters en de Duitser Nicklas Staub met een eindresultaat van -11-onder. Ze gingen terug naar hole 9 van Golfclub St. Pölten en dat meerdere keren. Pas op de derde extra hole viel de beslissing in het voordeel van de jonge Staub, die twee weken geleden zijn 20e verjaardag vierde en in Goldegg pas aan zijn derde Pro Golf Tour-evenement deelnam.

Overige Nederlanders

Dario Antonisse

De Nederlander Dario Antonisse had een hole-in-one op de derde dag. Op de 11e hole liet hij een 1 noteren. Hij eindigde uiteindelijk voor het toernooi op 9-onder gedeeld 6e. Michael Wedema werd 23e met 4-onder. Rodi Vlasveld (-1), Mike Korver (+2), Aydan Verdonk en de amateurs Damiano Bergmans en Lucas van Duyvenbode (+5) misten eerder de cut.

Winnaar Staub

Niet te kort slaan
“In de drie rondes ervoor sloeg ik drie keer een ijzer op hole negen,” zei Staub, die zijn tactiek in de play-off aanpaste voor de par-4 hole. “Ik had geen enkele kans op een birdie. Daarom koos ik in de play-off voor de driver.” Tijdens de play-off met de drie tegenstanders moest er een moedigere aanpak worden gekozen. Na twee pars beloonde Staub zichzelf op de derde extra hole voor zijn dappere beslissing en noteerde hij ondanks een afgezwaaide drive de beslissende birdie. “Ik wilde hem zeker niet te kort laten, omdat het een putt voor de overwinning was”, aldus de winnaar van de Raiffeisen Pro Golf Tour in St. Pölten over zijn gemaakte putt van tien meter.

Staub kon na afloop van de play-off nauwelijks geloven wat hem zojuist was gelukt – zijn derde deelname aan de Pro Golf Tour en meteen zijn eerste titel. “Ik ben een beetje geschokt.” Minder schokkend en eerder fascinerend is naast zijn tot nu toe grootste succes ook zijn voorgeschiedenis: Staub kwam pas begin juni naar Duitsland en woonde daarvoor bijna 15 jaar in Florida. “Een paar maanden geleden besloot ik naar Duitsland te komen om meer tijd door te brengen met mijn grootouders. Ik had ze al lange tijd niet meer gezien.” Nu woont Staub met zijn familie bij Heidelberg.

“Deze tour is ongelooflijk”
“Ik ben zo blij dat we deze beslissing hebben genomen en dat ik nu op deze tour kan spelen. Ik kan niet gelukkiger zijn. Deze tour is ongelooflijk.” Met de verhuizing en de stap om bij zijn grootouders te gaan wonen, is ook Staubs houding ten opzichte van golf veranderd. Op de mini-tours in Zuid-Florida werd hij wel eens boos en sloeg hij zijn clubs kapot. “Ik denk dat mensen het niet leuk vonden om met mij te spelen,” gaf hij toe. Inmiddels is golf niet langer het belangrijkste, maar zijn familie. Vandaar ook de verhuizing naar het thuisland van zijn Duitse vader. “Het simpelweg tijd doorbrengen met mijn grootouders heeft me mentaal enorm geholpen.”

Staub keek er des te meer naar uit om terug te keren naar zijn nieuwe thuis. “Ik kan niet wachten om ze allemaal te verrassen.” Zijn grootouders mogen bijzonder trots zijn, want voor hen heeft Staub zijn oude leven in Florida achtergelaten om meer tijd met hen door te brengen.

Op 17 augustus gaat het verder met het volgende evenement op de Pro Golf Tour. De Stippelberg Open is het eerste van drie toernooien in Nederland.