Rory McIlroy gaat zondag de laatste ronde van de US Open in met één slag achterstand op de leiders Rickie Fowler en Wyndham Clark. De Noord-Ier (foto), die in 2014 de laatste van zijn vier grote major titels won, had een één-onder 69 om op te schuiven naar negen onder.

Fowler, die op jacht is naar zijn eerste major, bogeyde de laatste hole om met 70 slagen zijn ronde te eindigen en zich bij landgenoot Clark te voegen op 10-onder.

De nummer één van de wereld, Scottie Scheffler, is drie slagen verwijderd van het tweetal nadat hij op de 17e vanaf 196 meter een eagle had gemaakt.

Scheffler maakte ook een birdie op de laatste om een onheilspellende waarschuwing af te geven, aangezien hij probeert pas de tweede speler na Tiger Woods te worden die het US Open wint terwijl hij aan de top van de wereldranglijst staat en die in 1986 werd geïntroduceerd.

De Zuid-Koreaan evenaarde de laagste score van negen holes in de geschiedenis van het US Open, hij had maar 29 slagen nodig voor de turn en een birdie op de 10e zorgde ervoor dat hij naar zeven onder ging. Doordat hij wat bogeys maakte op de 13e, 15e en 16e ging hij uiteindelijk in 66 slagen rond.

Harris English staat op vier slagen achterstand terwijl zijn landgenoot Dustin Johnson, die in 2016 de titel won in Oakmont, op vijf onder staat naast Xander Schauffele.

US Open 2023: Rickie Fowler leidt maar Rory McIlroy dichtbij