Rory McIlroy begon de laatste ronde van het Memorial Tournament op een gedeelde leiding, maar door een slechte laatste ronde eindigde hij op een gedeelde zevende plaats achter winnaar Viktor Hovland. De Noor nam de overwinning mee naar huis na het verslaan van Denny McCarthy in een ‘sudden death’-play-off

Viktor Hovland won op de eerste extra hole van het Memorial Tournament en werd opgewacht door Jack Nicklaus zodra hij de laatste green verliet en die hem feliciteerde.

Hovland’s laatste ronde 70 was goed genoeg om hem in de play-off te krijgen en waar McCarthy met eveneens dezelfde score binnenkwam. Het duo moest terug naar de 18e tee en een par voor de wereld nr. 7 Hovland was genoeg om een vierde PGA Tour-titel veilig te stellen.

McIlroy eindigde op een gedeelde zevende plaats na een teleurstellende ronde van 75 op zondag. De Noord-Ier kwam in zijn laatste ronde gelijk aan de leiding met zes onder par toen hij mikte op zijn eerste toernooiwinst sinds de Dubai Desert Hero Classic in januari.

In winderige omstandigheden in Ohio wist de nummer 3 van de wereld op de vierde hole een birdie te maken en op eigen kracht aan de leiding te gaan, tot grote vreugde van het publiek, maar maakte vervolgens bogeys in drie van de volgende vier holes om achter nieuwe leider McCarthy te komen.

Een birdie op 11 gaf McIlroy hoop om zich terug in de strijd te klauwen, maar maakte direct erop een bogey op 12 om drie keer slagen achterstand te krijgen.

Verdere problemen met zijn putter op de 13e zorgden ervoor dat McIlroy nog een slag liet vallen, waarmee hij effectief een einde maakte aan zijn poging het toernooi te winnen.

McCarthy had enorm veel geluk op de 14e toen zijn tee-shot recht de bomen in kopte, maar kreeg een gelukkige stuitering direct terug op de fairway, waardoor hij zijn par kon redden. Een andere belangrijke par-putt op 16 hield McCarthy op kop, maar een birdie van Hovland op 17 voerde de druk op de Amerikaan op, wiens bogey op 18 Hovland in de play-off deed belanden.

Rory McIlroy een van de leiders in het Memorial Tournament