Voor Tiger Woods was The Masters snel voorbij. De Amerikaan trok zich terug nadat hij voor het toernooi op +9 stond en steeds moeilijker ging lopen. Hij wist nog wel de cut te halen met +3 maar daarna ging het snel bergafwaarts met zijn score en gooide hij de handdoek in de ring.

Jon Rahm werd de vierde Spaanse winnaar van The Masters, 40 jaar na het succes van Seve Ballesteros wist Rahm uit de buurt te blijven van Brooks Koepka en overleefde een aanval van Phil Mickelson op zondag om de Green Jacket op indrukwekkende wijze veilig te stellen

De Spanjaard stond vier slagen achter op Koepka en moest op zondag een marathon spelen op de Augusta National om een deel van zijn derde en vierde ronde uit te spelen. Toen hij aan zijn vierde ronde kon beginnen was het verschil nog maar twee slagen met Koepka.

Vroege fouten van Koepka zorgden ervoor dat Rahm binnen zes holes naar de top van het klassement klom, waarbij de 28-jarige nooit de controle uit handen gaf toen hij met 69 slagen het toernooi eindigde om zo comfortabel de achtervolgende groep van zich af te houden en een vierde overwinning van 2023 te claimen.

Rahm die het toernooi op donderdag begon met een vier putt op zijn openingshole eindigde de week op 12-onder om daarmee zijn tweede grote titel te veroveren. Zijn overwinnig zorgde er ook weer voor dat hij de nieuwe nummer 1 in de wereld werd.

In een veelbewogen start van de laatste ronde zag Koepka zijn openingsdrive naar een andere fairway gaan voordat hij een prachtige approach over de bomen sloeg en met een twee putt zijn par maakte. Rahm wist een up-en-down te maken vanaf de achterkant van de green om op negen onder te blijven. De beide spelers misten een kans op birdie op de tweede hole maar Rahm dichtte het gat met een birdie op de derde, waarna hij een deel van de leiding nam toen Koepka er niet in slaagde een par te maken vanuit een greenside-bunker op de vierde. Koepka maakte vervolgens een bogey op de zesde na een onhandige chip vanaf de achterkant van de green, terwijl Rahm zijn birdie mist eop de zevende wist hij met een tap-in op de volgende green er wel een te maken en twee slagen voorsprong te nemen.

De twee miste op de Augusta National de negende green en maakten een bogey waarbij het verschil nog steeds twee slagen bleef. De linkshandige Phil Mickelson stond ineen naast Koepka op een gedeelde tweede plaats nadat hij vijf birdies in zijn laatste zeven holes wist te maken en een ronde van 65 slagen liet noteren en het clubhuis doel op acht onder zette.

Koepka herstelde zich van een bogey op de 12e door een up-en-down te maken voor birdie op de volgende hole waar ook Rahm een birdie maakte en de hole erna ook.

Een par op de volgende drie holes, 16, 17 en 18 brachten Rahm dichter bij zijn overwinning, toen Koepka tijdelijk solo tweede werd met back-to-back birdies vanaf de 15e, maar hij maakte vervolgens een bogey op de 17e om naast Mickelson terug te glippen op een gedeelde tweede plaats.

Rahm koos ervoor om op te leggen op de 18e na een nerveuze laatste afslag en lag pas op de green met zijn derde slag en maakte zijn putt. Rahm is nu de eerste Europeaan die en The Masters en het US Open heeft gewonnen..

Een bogey op de laatste hole zorgde ervoor dat Jordan Spieth met 66 slagen zijn ronde eindigde en op een gedeelde vierde plaats samen met Patrick Reed en Russell Henley. De Noor Viktor Hovland, die op drie slagen achter de leiding stond bij het ingaan van de laatste ronde, zakte naar een gedeelde zevende plaats met zes onder na een twee-over 74.

“Nooit gedacht dat ik zou huilen door een golftoernooi te winnen, maar ik kwam heel dichtbij op die 18e hole. Het betekent veel voor mij en voor het Spaanse golf¨.

Rahm zal aanstaande donderdag alweer spelen en wel in het RBC Heritage op de Harbor Town Golf Links.

Volgende maand zal het PGA Championship worden gespeeld waar Justin Thomas terugkeert als titelverdediger en Spieth de kans krijgt om zijn Grand Slam-carrière te voltooien.

The Masters: Brooks Koepka pakt voorlopig vier slagen voorsprong

The Masters: indrukwekkende voorsprong voor Brooks Koepka