Onder het geluid van bouwmachines en landende vliegtuigen werd de eerst ronde gespeeld van het Abu Dhabi Championship. Vanwege de invallende duisternis wist van de Nederlanders alleen Darius van Driel zijn ronde niet uit te spelen.

Wil Besseling, Joost Luiten en Daan Huizing opende in het toernooi in Abu Dhabi met +1 en +3. Van Driel heeft vrijdagochtend eerst nog drie holes te gaan en staat net als Luiten en Besseling nu op +1. De cut komt hoogstwaarschijnlijk op par of net daaronder te liggen dus de Nederlanders hebben vrijdag nog wat werk te verrichten.

Wat viel op aan de scores van de Nederlanders? Er waren wat drie-putts, 2 van Besseling, 1 van Van Driel en 1 van Luiten op de greens en Luiten maakte ook nog een triple bogey omdat hij zijn bal rechts van de fairway op de 15e in de rotzooi sloeg en daar een drop moest nemen. Besseling had een goede bogey na een waterbal op de 18e nadat zijn tweede slag het water voor de green in ging.

Luke Donald wist met een acht-onder 64 net niet het baanrecord te verbreken. De Ryder Cup aanvoerder nam daarmee een voorsprong van één slag op Guido Migliozzi en Jason Scrivener.

De 45-jarige Donald mixte negen birdies met een eenzame bogey op weg naar 64 slagen op de Yas Links Abu Dhabi.

Donald, die hoopt de Ryder Cup voor Team Europe terug te winnen op de Marco Simone GC in Rome, startte zijn ronde op de tweede negen en liet birdies noteren op de 10e en 13e en back-to-back birdies op de 16e en 17e om de turn te bereiken in 32 slagen.

De voormalige nummer 1 van de wereld profiteerde van de par-vijf tweede hole maar maakte een drie putt van lange afstand op de volgende par-vier en maakte daardoor een bogey. Vervolgens wist hij vier birdies op rij te maken om daarmee naar de top van het klassement te gaan.

Migliozzi, die hoopt op een Ryder Cup plek op eigen bodem in september, staat gedeeld tweede na een bogey-vrije ronde van 65 slagen, in zijn ronde een hole-out eagle vanaf 90 meter op de eerste hole. Scrivener deed dit ook vanaf 105 meter op de 10e voor een eagle om ook naar zeven onder te gaan.

Ryder Cup vice-captain Edoardo Molinari en broer Francesco, zitten in de groep op vijf onder, terwijl Tommy Fleetwood (video hieronder) vierde zijn 32e verjaardag met een bogey-vrije ronde van 68 slagen om daarmee binnen vier slagen te komen van de leiding naast de 2021 Ryder Cup aanvoerder Padraig Harrington.

Titelverdediger Thomas Pieters staat net als Besseling en Luiten met +1 voorlopig gedeeld 84e.