Darius van Driel was eerder al uitgeschakeld in Zuid-Afrika en op de golfbaan van de Blair Atholl Golf & Equestrian Estate net buiten Johannesburg wist Joost Luiten tot nu toe niet echt te imponeren. Met een steeds lager score, 72, 69 en 68 slagen klom Luiten naar de 19e plaats en staat nu op 7-onder par. Het toernooi winnen zal onmogelijk zijn voor Luiten want de leider Thriston Lawrence leidt met 18-onder par.

De Fransman Sordet kwam wel dichterbij Lawrence terwijl hij zijn tweede ronde van 66 slagen op de derde dag evenaarde om op 16-onder te komen. De Zweed Jens Fahrbring met 12-onder par staat op de derde plaats.

Lawrence (foto), die samen met Sordet zijn derde ronde speelde, zei: “Het was erg leuk, ikzelf en Clément speelden heel goed en zo wisten wij elkaar te stimuleren.”

Wu Ashun en zijn flightgenoot James Hart Du Preez kwamen in de strijd met bijpassende rondes, beide gingen in vier onder par rond na 16 holes om daarmee 10-onder te bereiken voor het toernooi, totdat Du Preez water vond op de 17e en dubbel bogey maakt waar Ashun een par maakte. De twee staan nu met 11 en 8-onder op de gedeelde 4e en 14e plek.

De 31-jarige Deen Martin Simonsen produceerde de ronde van de dag, een start met vier birdies in het begin van zijn ronde leidde tot een zeven onder par (65 slagen) en een gedeelde vijfde plaats op 10-onder naast de amateur Christian Maas en Wilco Nienaber.

DE Zuid-Afrikaan Maas doorstond een moeilijke periode op de eerste negen om richting hole 10 in 33 slagen te gaan en een voorsprong van vier slagen vast te houden op zijn landgenoot Yurav Premlall in de race om de Freddie Tait Cup.

DP World Tour: Luiten door Van Driel naar huis en Lawrence leidt

DP World Tour: Luiten gelijk aan par en Van Driel er boven en Thriston leidt