Thriston Lawrence is de leider na de openingsdag van het Investec South African Open Championship in Zuid-Afrika. De 19-jarige Tom McKibbin maakte indruk met een verbluffende hole-in-one.

Joost Luiten begon het toernooi met een ronde van par. De 36-jarige hield zijn score in evenwicht na het maken van drie bogeys maar ook drie birdies. Darius van Driel begon het toernooi goed met een birdie op hole 2 maar maakte direct erna een bogey. Mede door de dubbel bogey op 4 eindigde hij zijn ronde met 75 slagen (+3). De twee staan 89e en 131e in het klassement.

Lawrence, tweevoudig winnaar van de DP World Tour in het vorige seizoen, maakte een birdie op vier van zijn laatste zes holes op weg naar een acht-onder 64 op de Blair Atholl Golf & Equestrian Estate nabij Johannesburg. De nr. 90 van de wereld zag een birdie op de tweede tenietgedaan worden door een bogey op de volgende, uiteindelijk ging hij zijn eerste 9 rond in 32 slagen.

Lawrence profiteerde van de par-vijf 10e met een birdie en voegde drie birdies toe in een stuk van vier holes op de 13e, 14, 16 en 18e.

Jens Fahrbringleek naar de gedeelde leiding te gaan maar slaagde er niet in een birdie te maken op de par-vijf 18e, met een bogey-vrije 65 staat hij samen met Ross Fisher op 1 slag afstand van Lawrence.

McKibbin, die net als Rory McIlroy afkomstig is van dezelfde golfbaan in Noord-Ierland, zit in groep spelers die op drie slagen van de leider staan.

“Het was een goede ronde golf om de week mee te beginnen, dus ik ben best tevreden!” Op zijn hole-in-one op de 11e zei McKibbin. “Mijn bal ging recht op de vlag af maar ik kon niet zien of hij naar binnen rolde dus ik luisterde gewoon naar de menigte en hoorde het gebrul!”

Dan Bradbury, de winnaar van Joburg Open van vorige week, zit in groep op vier slagen afstand samen met voormalig Masters kampioen Charl Schwartzel en de Schot Marc Warren.