Kan het spannender, jazeker want het toernooi in Portugal kent nog twee ronden met drie Nederlanders erin en twee man die leiden.

Joost Luiten, Darius van Driel en Wil Besseling mogen ook de zaterdag en zondag spelen en helaas: Daan Huizing moest het toernooi verlaten. Het Portugal Masters telt als laatste toernooi mee voor de Order of Merit van de Europese Tour en degenen die bij de beste 117 weten te eindigen hebben het speelrecht voor 2023 binnen.

Huizing zal zoals het er nu uitziet rond de 113e plaats blijven, maar moet rekening houden met spelers die hem wel eens kunnen passeren en hem doen zakken in het algemeen klassement. Van Driel, nu nog 118, zal zijn best moeten blijven doen en zal dan wat plekken omhoog moeten schuiven en daarmee zijn speelrecht kunnen verlengen. Luiten kan een beroep doen op een verlenging van zijn kaart vanwege zijn verdiende prijzengeld over de jaren of moet het toernooi winnen of tweede worden.

Besseling is nu al zeker van het speelrecht voor 2023 want met een 75e plaats zal hij nooit buiten de 117e plek zakken. Het weekend op de Dom Pedro Victoria Golf Course wordt dus erg belangrijk voor zowel Van Driel als voor Luiten. Van Driel (foto) leek op weg om de cut te gaan missen want na 13 holes stond hij op +1 voor zijn ronde. Maar met birdies op de holes 14, 15, 16 en 17 en een par op 18 plaatste hij zich eenvoudig voor het weekend.

Luiten deelt nu met 10-onder de 9e plek, Van Driel is met 8-onder 22e en Besseling met 7-onder 31e in het klassement.

Jordan Smith deelt halverwege de leiding in Portugal na een prima finish. De Engelsman moet de leiding wel delen met de Maleisiër Gavin Green die hem later vergezelde aan de top van het klassement na weer een dag van laag scoren in Vilamoura.

Smith begon de dag met een voorsprong van één slag na de sprankelende 62 op donderdag, maar merkte dat hij op vrijdag achter Green in het klassement stond met nog twee holes te spelen. Hij maakte echter een up-en-down voor een birdie op de lange 17e en zijn putt van buiten de green op de 18e green viel ook waardoor hij gelijk kwam te staan met 13 onder par.

De Fin Tapio Pulkkanen en de Fransman Benjamin Hebert staan één slag verder terug op een gedeelde derde plaats nadat ze allebei op hun openingsronde van 66 slagen een ronde van 64 slagen lieten volgen.

DP World Tour: Jordan Smith leidt en Joost Luiten tweede in Portugal