Het schiet niet op met het prijzengeld dat wordt uitgekeerd op de Challenge Tour. Lars van Meijel die hard aan het knokken was om zijn kaart te behouden en of te promoveren naar de European Tour, werd 35e in het English Trophy presented by Rocket Yard Sports Marketing. De 28-jarige verdiende bijna 1700 euro en klom in de Road of Mallorca, de Order of Merit van de Challenge Tour, naar de 59e plaats waar de top 20 direct promoveren naar de European Tour.

Jeremy Freiburghaus (foto) bereikte de nummer één plek in de Road to Mallorca ranking na het verslaan van Max Schmitt in een play-off.

Een par op de eerste extra hole was genoeg voor de 26-jarige om zijn eerste European Challenge Tour titel te claimen, Schmitt maakte een dubbel bogey nadat hij zijn eerste afslag op de parkeerplaats en daarna op het dak van het clubhuis zag stuiteren.

Het duo nam op de laatste dag deel aan een episch duel op de Frilford Heath Golf Club, toen Freiburghaus zijn twee slagen achterstand weg werkte met een sublieme zes onder par om na 72 holes op 22-onder par te eindigen.

“Ik heb het hele jaar op dit moment gewacht en om het op het allerlaatste toernooi te laten gebeuren, is best speciaal”, zei hij.”

Schmitts tweede plaats was genoeg voor hem om 21 plaatsen op de Road to Mallorca Rankings naar de 18e plaats te klimmen, voorafgaand aan de seizoensfinale in Club de Alcanada volgende maand. De Engelse Ben Schmidt had de laagste ronde van zijn Challenge Tour carrière en wel met 65 slagen en claimde zijn beste resultaat tot nu toe als derde met 20-onder par.

De Fransman Ugo Coussaud, de leider in de tweede ronde, deelde de vierde plaats met 18 onder par naast het Zweedse trio Jens Dantorp, Mikael Lindberg en Henric Sturehed, de Engelsen OJ Farrell en Sam Hutsby en de Noord-Ier Tom McKibbin.

De meeste spelers zijn nu klaar voor de Rolex Challenge Tour Grand Final, waarbij de Franse Adrien Saddier de enige man is die bij de laatste gelegenheid in de top 45 sprong, toen hij een birdie maakte om een ​​deel van de 11e plaats te claimen en vijf plaatsen op te klimmen naar de 43e op de ranglijst.

Er is nu een pauze van twee weken voordat de Rolex Challenge Tour Grand Final, ondersteund door The R&A, plaatsvindt op Club de Golf Alcanada en wel van 3-6 november.

Challenge Tour: Lars van Meijel zakt wat in klassement en Koen Kouwenaar toch niet door in Engeland!