Als ervaren golfer merk je het meteen zodra je komt aanrijden. Dit is een 1e klas golfbaan vanwege de smetteloze entree, de eerste verzorgde aanblik van de faciliteiten, de aankleding van de receptie en een vriendelijk glimlachende medewerker.

The Crete Golf Club is de enige 18 holes golfbaan op het eiland Kreta. Op Leading Courses de golfbaan een hoge score van 8.5. Het is zelfs de 4e golfclub op de ranking van Griekenland.

Bij een bezoek aan een buitenlandse golfbaan wordt ter voorbereiding vaak de website van de golfbaan bezocht en soms zelfs alle holes alvast bekeken. Wat opvalt is dat is de lengte van een aantal par 4 holes relatief kort is. Is het daarom een gemakkelijke baan? Nee, zeker niet! In het Lashiti gebergte van Kreta heeft architect Bob Hunt een golfbaan van internationale grandeur ontworpen. De onderscheidende kenmerken van het Kretenzische landschap zijn behouden. Bovendien is er alles aan gedaan om het milieu te beschermen. Er zijn om deze reden veel milieuvriendelijke kenmerken, waaronder moderne waterbehandeling en grote ongerepte gebieden. Bij hoge temperaturen in de zomer merk je dat er een koele bries vanuit de bergen waait. Kreta heeft een mild Middellands zeeklimaat. Daarom is de baan het gehele jaar goed bespeelbaar.

De golfbaan biedt fantastische vergezichten van zee en bergen. Elke hole is zodanig ‘gebeeldhouwd’ om visueel op te gaan in het omringende landschap. Gek maar op de een of andere manier geeft dat een heel rustig beeld en dat kan zelfs je golfspel ten goede komen. De baan kenmerkt zich als technische golfbaan die je heel strategisch dient te benaderen. Speel je de baan voor het eerst? Vergeet dan absoluut niet een caddyboekje aan te schaffen. Doglegs holes die verrassend buiten het zicht naar links of rechts wegdraaien maken de teeshots extra spannend. Op de hoogte zijn van de afstanden waar de baan zich met haar grenzen en bunkers verdedigt, is onontbeerlijk voor het maken van de juiste keuze. De hoogteverschillen van tee naar green, waar de meeste Nederlandse golfers gewoon niet aan gewend zijn, maken het ook extra lastig. Wat te doen als de green tientallen meters hoger of lager ligt t.o.v. de fairway of tee?  Het is zeker prachtig om te zien maar clubkeuzes worden moeilijker en voor de meeste golfers geldt dat het vooruitzicht van een geweldige approach dan al bij voorbaat afneemt. Het is een heel spannende golfbaan en daarmee ook geweldig om te bespelen.

Hole 6 is de ‘signature hole’. Het is een par 3 van 160 meter (gele tee) naar de voorkant van de green. De green ligt flink lager dan de tee en voor de green liggen twee behoorlijk diepe bunkers. Nog voor deze bunkers wil je je bal al helemaal niet zien landen, je bal is dan waarschijnlijk verloren. Het teeshot ziet er voor de gemiddelde golfer erg moeilijk uit en dat is het ook! Maak je een par, loop dan met de borst vooruit naar je buggy en rij naar de tee van de 7e een par 4 die van tee naar green strak omhoog loopt.

Het getankte vertrouwen door de par op de 6e zul je ook nodig hebben bij het volgende teeshot waar een aardige carry nodig is om over een ‘ravijn’ te slaan.

De 11de hole is het hoogste punt van de baan.  Kijk je om je heen dan ervaar je een uniek gevoel van rust vanwege een ongeëvenaard uitzicht op het Lashiti-gebergte en het unieke Kretenzische platteland. Het onderhoud van de baan is eveneens van een hoog niveau. Alle bespeelbare delen van de baan zijn prachtig groen en steken daarmee als een oase sterk af met het omringende kalere woestijn- en rotsachtige landschap. Tees, fairways en greens hebben een volle grasbezetting. De greens zijn voor de meeste amateur golfers lastig te lezen, sterk geonduleerd en ze zijn snel, erg snel. Maak je geen zorgen die drieputts komen vanzelf wel. Kortom het is een prachtige baan.

Het algemene serviceniveau wat je als gast van begin tot eind ervaart, houdt gelijke tred met de kwaliteit van de golfbaan. Vanzelfsprekend zijn alle medewerkers uiterst gastvriendelijk maar ook kleine details vallen op. Op de driving range zijn er rangeballen van een gerenommeerd merk en zodoende, in tegenstelling tot vele Nederlandse golfbanen, van uitstekende kwaliteit. Ook de huursets zijn van prima kwaliteit. Bij aankomst wordt als een soort automatisme je golftas direct door een vriendelijke medewerker op de buggy gezet. Spontaan word je de weg gewezen en worden bijzonderheden uitgelegd. Tijdens de ronde komt er meerdere malen een medewerker langs met koele drankjes.  In het geval dat je je set achterlaat voor een ronde de volgende dag wordt je set ook grondig schoongemaakt.

Het restaurant is fraai. En ook hier is er sprake van goede en vooral vriendelijke service. Een heerlijk verkoelend biertje wordt direct klaargezet. Dit om de teleurstelling van een ronde die niet gelijk is aan je normale niveau (naar alle waarschijnlijkheid) te verwerken. Het bijbehorende terras ziet uit over de 18e green. Het helpt een beetje als nauwkeurig gadegeslagen kan worden dat er nog meer golfers zijn die niet zomaar een par maken. Voor de gemiddelde Nederlandse golfer is een baan in de bergen met al die hoogteverschillen namelijk wel even wennen. De overige faciliteiten zoals de kleedkamers, shop, receptie, toiletten e.d. bevestigen de status van een eerste klas golfclub!

Kreta is daarmee eveneens een golfbestemming te noemen. Als golfliefhebber kun je ervoor kiezen om er een mooie golfvakantie te houden.

De Crete Golfclub beschikt ook over een hotel. Het hotel heeft 25 suites allemaal voorzien van een groot balkon en met uitzicht op de zee of de bergen. Het restaurant biedt voor hotelgasten een à la carte menu en ontbijtbuffet aan.

Op slechts 10 minuten rijden zijn er echter de 5 sterren Nana Hotels. Een verblijf bij een van deze hotels maakt de luxueuze golfvakantie volledig compleet. Het 5 sterren resort Nana Golden Beach is iconisch als het gaat om het aanbieden van alle mogelijke faciliteiten binnen een all inclusive concept.  De faciliteiten zijn ongekend! Nana Golden Beach staat garant voor een uiterst aangenaam verblijf. Het Food & Beverage all inclusive concept is van een uitzonderlijk hoog gastronomisch niveau. Lees hier alles over Nana Golden Beach. Het is ook fijn om te weten dat het Nana Princess Hotel een preferred partner is van de Crete Golf Club en daarmee speciale tarieven kan aanbieden.

 

Ben je als golfliefhebber op vakantie in Kreta? Ga dan zeker één of meerdere keren golfen op de Crete Golf Club. Je zult het jezelf achteraf nooit vergeven als je die kans laat lopen.

 

McThoth