De Nederlanders zijn in Schotland alle die onder par hun eerste ronde geëindigd in het Alfred Dunhill Links Championship dat op verschillende golfbanen in Schotland gespeeld wordt. Het zijn de Old Course St. Andrews, Carnoustie en Kingsbarns waar de spelers de eerste drie ronden mogen spelen, de finale wordt op de Old Course gespeeld.

De drie Nederlanders kwamen op de eerste dag in actie op de golfbaan van Kingsbarns. Viel er nog iets op aan de scores van de Nederlanders, ja de dubbel bogey van Luiten op de 11e hole dat zorgde ervoor dat hij later zijn ronde met 2-onder eindigde en daarmee gedeeld 78e staat. Huizing begon het toernooi met 68 slagen en staat daarmee 40e en Van Driel vinden we terug op plek 108 na het maken van 1-onder. De drie zullen op vrijdag op de Old Course spelen en de verwachting is dat daar de score wat lager zou kunnen worden.

Romain Langasque (foto) leidt na de eerste dag na een evenaring van het baanrecord record op St. Andrews. Rory McIlroy begon de week met een 68 op Carnoustie en net als Francesco Molinari bij zijn terugkeer naar de locatie waar hij The Open won in 2018!

De Fransman Langasque (foto) produceerde een opmerkelijke finish om het parcoursrecord in St Andrews te evenaren en de vroege leiding te pakken in het Alfred Dunhill Links Championship.

De Fransman maakte een eagle en vijf birdies over zijn laatste zes holes om met 11-onder, 61 slagen, de Old Course af te sluiten. Hij nam een slag voorsprong op zijn landgenoot Fredric Lacroix.

Langasque, die zijn ronde begon op de tweede negen slaagde er niet in om een up-en-down te maken rond de green en om zijn par te redden op de 11e, maar rolde vervolgens een 15 meter putt erin voor eagle op de 12e nadat hij zijn afslag op deze par 4 op de green had geslagen. Met birdies op de 14e en 18e om kwam hij met 33 slagen door naar zijn tweede negen holes!

Vervolgens maakt hij birdies op de tweede en vierde hole en een eagle van 12 meter op de par-vijf vijfde, voordat Langasque elk van zijn laatste vier holes een birdie maakte om zijn tweede negen in 28 slagen te voltooien en daarmee bovenaan het klassement te komen.

“Ik ben zo blij, de laatste drie holes waren erg leuk en ik maakte eindelijk weer eens keer wat lange putts”, zei Langasque. “Het is geweldig. Ik realiseerde me niet dat ik hier nu het baanrecord heb en ik denk dat het iets is dat ik me de rest van mijn leven zal blijven herinneren.”

live scoring