Was het een goed toernooi van Joost Luiten deze week? Met een gedeelde 67e plaats kan je daar een vraagteken bij plaatsen. Luiten was dan wel de enige Nederlander die de cut wist te halen, maar na zijn openingsronde van 66 slagen werd het slechter en slechter. Eerder zagen Wil Besseling en Daan Huizing het weekend aan zich voorbij gaan.

Luiten begon het DS Automobiles Italian Open, dat net buiten Rome werd gespeeld op de Marco Simone Golf Club, sterk. Zijn 71 slagen op de tweede dag hield zijn score nog in de top van het klassement, maar de derde ronde van 77 en de vierde van 74 slagen lieten hem met +4 voor het toernooi een flinke duikeling maken in het eindklassement! Het was de wind op de derde dag waar hij hinder van ondervond, maar spelers als Aaron Rai hadden daar geen last van, die liep zijn ronde zonder bogeys.

Robert MacIntyre versloeg US Open kampioen Matt Fitzpatrick in een play-off om de 2022 DS Automobiles Italian Open daarmee te winnen en zijn matchplay kwaliteiten te onderstrepen op de locatie waar volgend jaar de Ryder Cup wordt gehouden.

De linkshandige Schot maakte zondag tien birdies en drie bogeys voor een spectaculaire ronde van 64 slagen om een ​​play-off af te dwingen met Fitzpatrick. Een birdie op de eerste extra hole was genoeg om zijn tweede DP World Tour titel te claimen.

Er waren verschillende spelers die de leiding namen op de laatste dag op de Marco Simone Golf en Country Club.

MacIntyre begon de dag met drie slagen achterstand maar maakte een zinderende start met zes birdies en geen bogeys in zijn eerste negen holes. Zijn voorsprong verdampte na het maken van twee bogeys op 14 en 15 maar gelukkig waren daar birdies op 16 en 18 die hem weer aan de leiding brachten.

Rory McIlroy was toen ook bezig met een opmars. De 33-jarige Noord-Ier had al een aantal keren een par 4 in ene weten af te snijden en ging op de 16e de mist in waar zijn bal het kleine meertje rechts van de green vond, dat werd een bogey. Uiteindelijk eindigde hij met 12-onder op twee slagen van de winnaar.

De Fransman Victor Perez en winnaar van het Dutch Open had een vrij korte putt op de 18e om eveneens in de play-off te komen. Helaas deze ging er net naast en daardoor eindigde hij uiteindelijk op 1 slag van de winnaar.

MacIntyre verdiende ruim 500.000 euro, Fitzpatrick kreeg een cheque van 330.000 en Perez verdiende nog 189.000 euro. Voor Luiten was er een bescheiden cheque van bijna 6500 euro.

Joost Luiten zakt flink in klassement in Italie waar Fitzpatrick de leiding neemt!