Het BMW PGA Championship zal over 54 holes gespeeld gaan worden en wel met twee Nederlanders en een Nederlandse Amerikaan. Joost Luiten en Wil Besseling wisten zich met 6 en 5-onder te plaatsen voor de laatste ronde. De Nederlandse Amerikaan Johannes Veerman ging ook door met dezelfde score als Luiten en ook 6-onder.

Voor Darius van Driel was het toernooi helaas voorbij. Zijn twee ronden van 73 slagen bracht hem op +2 voor het toernooi waar de cut op 4-onder kwam te liggen. De twee dubbel bogeys van Van Driel in het toernooi en wat drie-putts liet hem mede de cut missen.

Viktor Hovland en Soren Kjeldsen namen de leiding met 12-onder na een sombere tweede ronde en die begon een dag vertraagd door het overlijden van de koningin van Engeland.

Het toernooi werd donderdagavond onmiddellijk gestaakt nadat Buckingham Palace het overlijden van Hare Majesteit had aangekondigd en het spel werd ook op vrijdag afgelast. De organisatie besloot om het evenement terug te brengen tot 54 holes en werd daardoor op zaterdagochtend hervat.

Dertig spelers keerden terug om hun openingsronde af te ronden en waaronder Luiten en om 9.50 uur werd er een stilte van twee minuten in acht genomen.

Viktor Hovland liet op zijn eerste ronde van 64 slagen er een van 68 op volgen om samen met veteraan Sören Kjeldsen, 64 slagen, en 12-onder de leiding te namen. Rory McIlroy zit in de groep op één slag achterstand en hij is er op gebrand het evenement voor de tweede keer te gaan winnen.

De kampioen van 2014 maakte op de laatste een birdie en sloot zijn ronde af met een 65 slagen en had geen bogey of erger. De Belg Thomas Detry en de Spanjaard Rafa Cabrera Bello wisten beiden op vijf van hun laatste zeven holes een birdie te maken om het totaal van McIlroy te evenaren en een aandeel van de derde plek en 11-onder te pakken.

“Ik heb 10 procent van de toernooien gewonnen waaraan ik als professional heb deelgenomen, dus elke overwinning is een grote”, zei McIlroy. “Maar met alles wat er rondom ons spel gebeurt en alles wat er de afgelopen dagen is gebeurd, zou het zeker een van de meest memorabele zijn.”

Shane Lowry maakte een birdie op zijn laatste twee holes om naar 10-onder te gaan en deelt samen met de kampioen van 2018 de Italiaan Francesco Molinari de Engelse Matthew Jordan, de Spanjaard Adrian Otaegui en de Amerikaan Talor Gooch de zesde plaats.

US Open-kampioen Matt Fitzpatrick eindigde zijn ronde met 67 slagen en voegde zich bij titelverdediger Billy Horschel in de grote groep die op acht onder staan. Om nu een winnaar aan te wijzen is met 27 spelers die de laatste ronde ingaan binnen vier slagen van de leiding bijna onmogelijk geworden.

Besseling en Van Driel binnen in BMW PGA Championship Luiten mag nog wat holes!

video beetje doorspoelen.