Het plotselinge overlijden van de Koningin van Engeland heeft er voor gezorgd dat het spel in het BMW PGA Championship werd stilgelegd. Darius van Driel en Wil Besseling wisten daarvoor hun 18 holes te eindigen met -1 en +1 maar Joost Luiten zal nog 6 holes moeten uitspelen en staat voorlopig op 1-onder. Besseling had drie bogeys en vier birdies, Van Driel maakte drie birdies twee bogeys en een dubbel en Luiten heeft een flink gekleurde kaart tot nu toe met zes birdies, drie bogeys en een dubbel. Was het een shank op hole 5? In ieder geval verdween zijn bal daar volledig naar links en moest hij een drop nemen, in drieën lag hij pas op de green en met twee putts had hij op deze par 3 een dubbel bogey.

Tommy Fleetwood, Andy Sullivan & Victor Hovland delen de leiding na de eerste ronde maar uit respect voor het overlijden van de Koningin en de koninklijke familie werd het spel op de Wentworth Club voor de rest van donderdag opgeschort en de vlaggen bij Wentworth Club werden gehalveerd tot de helft.

Ook vrijdag zal er niet worden gespeeld en zijn de golfbaan en de oefenfaciliteiten gesloten.

Fleetwood, Sullivan en Hovland wiste in acht onder met 64 slagen hun ronde te eindigen. De Engelse Fleetwood maakte zes birdies op de tweede negen voor een bogey vrije ronde, terwijl zijn landgenoot Sullivan één slag liet vallen op de eerste hole.

Hovland eindigde zijn ronde eveneens bogey vrij met opeenvolgende birdies op 16 en 17 en een eagle op de 18e hole.

Fleetwood, Sullivan en Hovland zijn één slag verwijderd van de Engelsman Matthew Jordan die drie keer op rij drie birdies maakte en twee bogeys op weg naar een ronde van 65 slagen. De Noord-Ier Rory McIlroy opende met een 68 en is vier slagen terug.

McIlroy, die in april nog tweede werd in de Masters en dit jaar in alle vier de majors van het golftoernooi in de top-10 wist te eindigen, kende een trage start met vier opeenvolgende pars omdat zware regenbuien de omstandigheden moeilijk maakten.

Hij maakte een birdie op de vijfde en zesde voordat hij een slag liet vallen op de achtste en maakte vervolgens drie birdies op de tweede negen.

Van degenen die zich hebben aangemeld en lid zijn van de LIV Tour, was de Oostenrijker Bernd Wiesberger de beste met een score van vier onder.