7 augustus 2022, Muirfield, Schotland: Ashleigh Buhai heeft In Gee Chun verslagen in een play-off en pas na de vierde extra hole om haar eerste grote titel in dramatische stijl te winnen in de AIG Women’s Open in Muirfield.

De 33-jarige liet een voorsprong van vijf slagen in de nacht glippen met een afsluitende vier-over 75 dat grotendeels te wijten was aan een drievoudig bogey op de 15e en eindigde zo gelijk met Chun op een totaal van tien onder par, 274 slagen.

De Zuid-Afrikaanse hield echter vol om eindelijk te winnen met een par op de vierde extra play-off hole.

Buhai, 84e gerangschikt in de Rolex Women’s Golf Rankings en met drie eerdere Ladies European Tour-overwinningen op haar naam, onthield de 27-jarige Chun uit Korea van een vierde grote overwinning.

De Japanner Hinako Shibuno, de kampioen van 2019 op Woburn, behaalde de derde plaats dankzij een laatste ronde van 71 slagen voor een totaal van negen onder par.

Buhai voegt zich bij beroemde winnaars uit het verleden uit Zuid-Afrika om te winnen op Muirfield nadat Ernie Els (2002) en Gary Player (1959) beiden The Open wonnen op de bekende links.

De winnaar ontving 1,095 miljoen dollar voor haar inspanningen nadat het totale prijzengeld was verhoogd tot 7,3 miljoen dollar voor het kampioenschap van dit jaar.

De Ierse Leona Maguire (66), Minjee Lee uit Australië (69) en de Zweed Madelene Sagstrom (71) eindigden op een gedeelde vierde plaats met zeven onder par.

In een historische golfweek waarin Muirfield voor het eerst het AIG Women’s Open organiseerde, genoten 33.303 fans van het bijwonen van het kampioenschap terwijl Buhai zegevierde.

American Rose Zhang, de nummer één op de ranglijst van amateurs ter wereld, won de Smyth Salver voor als beste amateur nadat ze op één-over-par eindigde voor haar 72 holes na een afsluitende 73.

De AIG Women’s Open van volgend jaar wordt gespeeld op Walton Heath, met St Andrews als gastheer van het 2024-kampioenschap en Royal Porthcawl in 2025.

Ladies Tour: Ashleigh Buhai neemt een voorsprong van vijf slagen!

https://youtu.be/DhchsZSkago

Foto door R&A