6 augustus 2022, Muirfield, Schotland: Ashleigh Buhai produceerde op briljante wijze de laagste ronde van de week om een ​​voorsprong van vijf slagen te nemen voor de laatste ronde van de AIG Women’s Open in Muirfield.

De Zuid-Afrikaanse is op koers voor haar eerste grote titel na een geweldige zeven-onder-par 64 voor een indrukwekkend totaal van 14-onder-par en 199 slagen, de op één na laagste 54-holes score in de geschiedenis van het kampioenschap.

Buhai heeft drie European Tour-overwinningen voor dames op haar naam staan, maar haar beste resultaat in een major kwam in dit kampioenschap in 2019 toen ze als vijfde eindigde nadat ze na 36 holes de leiding nog had.

De 33-jarige mikt nu op haar grootste overwinning in de sport nadat zij zes birdies in haar eerste tien holes op East Lothian maakte. Ze maakte zelfs nog een birdie vanaf de achterkant van de green op de 17e par-5  en haar enige bogey van de dag maakte ze op de 18e.

De inspanningen van Buhai waren des te indrukwekkender, aangezien de score in de middag gemiddeld twee slagen hoger waren door de omstandigheden met veel wind.

Op negen onder par leidden Hinako Shibuno en In Gee Chun in het achtervolgende peloton.

De Japanse Shibuno noteerde een prima 66 op dag drie, geholpen door vier birdies op haar tweede negen, terwijl de leider na de derde ronde, Chun uit Korea, tekende voor een ronde van 70 slagen.

Een andere Koreaanse speler, Inbee Park, en de Zweed Madelene Sagstrom zijn de volgende beste geplaatste speelsters met zeven onder par.

De amateur en nummer één van de wereld, Rose Zhang, zal de Smyth Salver winnen. Zij staat op een gedeelde 29e plaats na een 70, een totaal van één onder par.

Ladies Tour: Gee Chun jaagt op haar vierde grote titel!

Foto door R&A