5 augustus 2022, Muirfield, Schotland: In Gee Chun jaagt op haar vierde grote titel nadat ze een kleine voorsprong heeft behaald na de tweede dag van het AIG Women’s Open in Muirfield.

In stormachtige omstandigheden boven de East Lothian-links tekende de Koreaan voor een vijf-onder-par 66 en een 36-holes totaal van acht-onder-par 134.

De 27-jarige, die in juni het Women’s PGA Championship won om dat aan haar US Women’s Open (2015) en Evian Championship (2016) titels toe te voegen, noteerde vier birdies in een briljante back nine van 31 slagen.

Chun heeft een one-shot voorsprong op de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Buhai en de Zweed Madelene Sagstrom terwijl het internationale veld de prestigieuze titel najaagt in de allereerste enscenering van het kampioenschap in Muirfield.

Inbee Park, de kampioen van 2015, staat een slag verder terug op zes onder alleen op de vierde plaats, met de Australische Hannah Green en Miyuu Yamashita uit Japan op vijf onder.

Sagstrom, die vorig jaar de tweede plaats op de AIG Women’s Open in Carnoustie deelde, maakte acht birdies in een sprankelende ronde van zes-onder-par 65, inclusief back-to-back birdies om haar ronde te eindigen.

Buhai, die in 2019 als vijfde eindigde in het kampioenschap in Woburn, voerde kort het veld aan na drie birdies en een eagle op de 5e par-5 in haar eerste zes holes. Een bogey op de laatste zorgde ervoor dat de 33-jarige naar een gedeelde tweede plaats ging samen met Sagstrom.

Park, die in 2015 in Turnberry won en zeven grote titels op haar naam heeft staan, is goed geplaatst na haar 67 op dag twee. Vijf birdies, waaronder één op de 18e, werden gecompenseerd met slechts één bogey voor de 34-jarige Koreaan.

De Schotse Louise Duncan, met twee slagen achterstand van de ene op de andere dag, tekende voor een twee-over-par 73. Drie gedropte schoten op een rij vanaf de 6e hebben haar hoop geschaad, maar de 22-jarige staat nog steeds goed in de top-20 . Duncan en de Ierse Leona Maguire zijn de leidende spelers uit Groot-Brittannië en Ierland in het veld, beide op twee onder par.

De cut voor de top 65 spelers kwam op drie over par, met precies 65 speelsters die doorgingen. Titelverdediger Anna Nordqvist was een van degene die de cut miste net als de winnaar van 2020 Sophia Popov. Lokale favoriet en voormalig kampioen Catriona Matthew slaagde er ook niet in om door te gaan naar het weekend nadat zij op zeven-over-par was geëindigd.

De AIG Women’s Open wordt met trots ondersteund door VisitScotland.

Bijschrift foto: Korea’s In Gee Chun leidt de AIG Women’s Open in Muirfield na ronde twee. Foto door R&A

AIG Womens Open:  Hinako Shibuno neemt de leiding!