Muirfield, Schotland: Hinako Shibuno heeft haar liefde voor de AIG Women’s Open nieuw leven ingeblazen nadat ze de leiding heeft genomen na de eerste ronde op Muirfield.

Op een historische dag, toen de locatie in East Lothian voor het eerst het kampioenschap organiseerde, schitterde de kampioen van 2019 uit Japan op de beroemde linksbaan.

Shibuno, bekend als de ‘Smiling Cinderella’ nadat ze de bijnaam had gekregen na haar triomf op Woburn drie jaar geleden, opende met een indrukwekkende zes-onder-par 65 om het vroege tempo te bepalen.

Terwijl de ochtend starters genoten van warme en winderige omstandigheden, de wind waaide sterker voor de middag spelers, maakte Shibuno een birdie op de eerste drie holes. In totaal mixte de 23-jarige acht birdies met slechts twee bogeys om met een slag voorsprong op de Amerikaanse Jessica Korda de leiding te nemen.

Hoewel ze deze week wat verloren bagage miste, bewaarde Korda haar kalmte. Als 14e geplaatst op de Rolex Women’s World Golf Rankings, maakte ze een uitstekende 66 mede door een eagle op de 17e een par 5.

Twee speelsters staan op vier onder par, waaronder de pas geworden professionele Louise Duncan. Zij wist vorig jaar nog in de top tien te eindigen maar was toen nog amateur, ze won toen de Smyth Salver als beste amateur.

“Het is lang geleden dat ik zo goed heb gespeeld, vooral met putten. Eerlijk gezegd was het een beetje beangstigend. Ik dacht er af en toe aan toen ik het leaderboard zag. Het is nostalgisch om aan de top te staan”, liet Shibuno weten.

“Ik kijk niet eens naar het klassement. Er gebeurt zoveel op de golfbaan met die zijwind, waarbij je probeert te bedenken waar je de bal wilt laten landen.

“Het is leuk, aan het einde keek ik wel naar het leaderboard. Hier moet je altijd scherp blijven, het is linksgolf.  Elke keer als wij naar Schotland komen, is het zo. Je moet gewoon echt voorbereid zijn en het nemen voor wat het is”, aldus Jessica Korda.

Foto door R&A