Luke Donald vertegenwoordigde Europa in 2004, 2006, 2010 en 2012 voordat hij tweemaal als vice-kapitein diende. De Engelsman vervangt Henrik Stenson, die werd verwijderd als aanvoerder na deelname aan de LIV Golf Invitational Series!

Stenson werd aanvankelijk in maart aangesteld als Ryder Cup-aanvoerder, maar werd vorige maand uit zijn functie ontheven nadat hij ervoor had gekozen om zich aan te sluiten bij een aantal van zijn voormalige Ryder Cup-teamgenoten die in het door Saoedi-Arabië gesteunde LIV Golf Invitational Series gingen spelen.

Donald speelde in vier winnende Ryder Cup-teams en was vice-aanvoerder tijdens de laatste twee edities van de tweejaarlijkse wedstrijd, waarbij de voormalige nummer 1 van de wereld nu de taak krijgt om de trofee voor Europa op eigen bodem te heroveren.

“Natuurlijk was ik in maart teleurgesteld dat ik het telefoontje niet kreeg”, vertelde Donald. “Ze kozen toen voor Henrik en ik begrijp dat hij een geweldig Ryder Cup record heeft en vorig jaar vice-kapitein was in Whistling Straits. Het mocht helaas toen niet zo zijn en er is duidelijk veel gebeurd in de afgelopen maanden. We weten allemaal wat er is gebeurd en ik ben uiteraard buitengewoon dankbaar en vereerd en opgewonden om deze kans te krijgen.”

Het belangrijke treffen zal plaatsvinden op de Marco Simone Golf en Country Club aan de rand van Rome en wel van 29 september tot en met 1 oktober volgend jaar. Europa zal dan  proberen hun recordbrekende 19-9 verlies te wreken.