De kaarten in het Big Green Egg Open zijn allerminst geschud, maar na 54 ronden staat de op papier beste speelster in het toernooi ook bovenaan. Anna Nordqvist is morgen de te kloppen favoriet.

Nordqvist kwam deze week na een break van een paar weken naar Nederland. Op de eerste dag noemde ze haar spel nog ‘roestig’, maar kennelijk heeft de Zweedse die roest er in 36 holes wel vanaf gespeeld. Met een score van -7 begint ze morgen met één slag voorsprong aan de laatste 18 holes.

Nederlanders

De kans dat de overgebleven Nederlanders nog meedoen om de overwinning is vandaag een stuk kleiner geworden. De oranje afvaardiging – bestaande uit nog vier speelsters – beleefde een dag zonder hoogtepunten. De tourspeelsters speelden vandaag voor het eerst deze week samen met amateurs, die via de Players Experience de kans krijgen om mee te doen. Ook dat was wennen. “Je moet dan extra scherp blijven, omdat je op veel holes iets langer moet wachten”, aldus Pasqualle Coffa.

Schijnwerpers

De verrassing van gisteren, Mayka Hoogeboom, had het vandaag met de schijnwerpers vol op haar gericht, lastig. Overigens gold dat voor het merendeel van de overgebleven speelsters. Het opgestoken windje bleek moeilijk in te schatten en de greens waren door een ochtendbui wat zachter. Daar verslikte de een na de ander zich in. Hoogeboom kwam binnen met 77 slagen, maar de amateur die debuteert op dit niveau, staat nog altijd op een keurige zestiende plaats.

Biecht

Coffa verspeelde vrijdag een riante uitgangspositie en kon het tij vandaag ook op de eerste negen holes niet keren. “Ik startte weer niet goed met mijn ijzers, terwijl ik daar gisteren na de ronde nog wel aan gewerkt had. Maar ik bleef gelukkig gaan en kreeg op de tweede negen holes goede kansjes.”

Dat leidde tot drie birdies, waarmee ze de schade van de eerste holes bijna repareerde. Over afleiding gesproken: de Brabantse biechtte na de ronde op dat ze af en toe met haar gedachten bij haar vriend Lars Keunen zat. Hij speelde tegelijkertijd op de Alps Tour en was kansrijk voor de zege. Keunen eindigde uiteindelijk als derde.

Diep graven

Coffa en Hoogeboom zijn op de 16de plaats de beste Nederlanders in het toernooi, gevolgd door Zhen Bontan, die over 54 holes een slag meer deed van genoemde twee. Bontan was met een ronde onder par als enige van de vier echt tevreden. Romy Meekers tekende vandaag voor een +3.

Bontan: “Mijn spel was weer heel solide, al viel het verder in de ronde een beetje terug. Maar gisteren speelde ik -1 en nu -2. Elke dag een stukje beter. Die lijn hoop ik morgen door te trekken en dan op level par in het toernooi te eindigen.”

Voor Coffa wordt het alles of niets. “Ik heb nog steeds een goed gevoel en alles is mogelijk. We gaan diep graven om het beste eruit te halen.”

Inspirator

Bovenin zijn hoe dan ook morgen alle ogen gericht op de Zweedse Nordqvist. De nummer 22 van de wereld toonde zich deze week al een enthousiaste inspirator voor jeugdig talent, vermaakte de sponsors met een boeiend verhaal en laat ook op de baan zien waarom ze al jaren aan de top staat. De drie birdies op de laatste drie holes getuigden van grote klasse.

“Ik ga morgen mijn best doen, want winnen wil ik altijd. Maar er zijn veel factoren om rekening mee te houden, dus het is zeker geen uitgemaakte zaak”, zo wilde Nordqvist de vlag nog niet in de top hijsen. “Vandaag sloeg ik de bal goed en creëerde ik veel kansen, terwijl het op de baan met de wind niet heel makkelijk was. Ik hoop dat het morgen weer zo’n dag wordt en dan zien we aan het einde wel wat het resultaat is.”

De voornaamste tegenstand voor de meervoudig major- en Solheim Cup-winnaar lijkt te komen van de Indiase Vani Kapoor (-6), de Oostenrijkse Sarah Schober (-6), de leider na de eerste dag en de Spaanse Nuria Iturrioz (-5).