Adam Hadwin produceerde een briljante birdie-run en nam een ​​voorsprong van één slag in het 122e US Open, waar Rory McIlroy deel uitmaakt van het achtervolgende peloton. De Nederlander Wil Besseling deed het absoluut niet slecht en deelt met +1 de 42e plaats samen met onder ander Bryson DeChambeau.

Besseling maakte vier bogeys en gelukkig nog drie birdies in zijn ronde. De verwachting is dat de cut rond +2 komt te liggen. 

De Canadees Hadwin (foto) maakte vijf birdies in een traject van zes holes op weg naar een openingsronde van 66 slagen op de The Country Club in Brookline, waardoor de nummer 105 van de wereld een klein voordeel heeft op een contingent van vijf man die op drie onder staan.

Rory McIlroy, die na zijn overwinning in het Canadian Open van afgelopen zondag op een tweede overwinning in evenveel starts nastreeft, staat gedeeld tweede nadat hij door een bogey op de laatste hole nipt de voorsprong in de eerste ronde voor de tweede achtereenvolgende major miste.

De voormalige nummer 1 van de wereld vergezeld door David Lingmerth, MJ Daffue, Joel Dahmen en de Engelse Callum Tarren, terwijl voormalige winnaars Dustin Johnson en Justin Rose in de groep zitten op twee slagen van de leiding naast Matt Fitzpatrick.

Tarren maakte een eagle en twee birdies over zijn laatste vier holes om op drie onder te komen en Lingmerth had een bogey-vrije start, waarbij Joel Dahmen drie van zijn laatste vijf holes een birdie maakte en Daffue zes birdies mixte met drie bogeys om ook binnen een slag van de de leiding te komen.