Op de tweede dag van het Dutch Open op Bernardus Golf werd het klassement aan het einde van de dag nog op z’n kop gezet. Joost Luiten is koploper af. De Portugees Ricardo Gouveia leidt na 36 holes de dans, maar er liggen nog veel kapers op de kust dus dat wordt spannend op zaterdag 28 mei, een dag die in golfsport niet voor niks ‘moving day’ wordt genoemd. Slechts twee van de veertien gestarte Nederlanders zijn er in het weekeinde nog bij.

De Portugese Gouveia was een late verrassing op de tweede dag van het Dutch Open, als een duveltje uit een doosje. De 30-jarige tourspeler haalde in zijn laatste zeven toernooien slecht één keer het weekeinde. Hij won nog nooit op de DP World Tour, maar was wel meerdere malen winnaar op de Challenge Tour.

Met een ronde in 66 slagen ging hij, toen de avond al was gevallen, nog Haotong Li voorbij. De Chinese tekende voor de beste ronde van de dag: 63 slagen. De vraag voor morgen is van Haotong Li voor Chinees vuurwerk blijft zorgen. In dat geval kan hij zondag weer voor het eerste sinds 2018 (Dubai Desert Classic) weer een titel bijschrijven.

Twee Nederlanders gaan door
Naast Joost Luiten plaatste ook Lars van Meijel zich voor ‘deel 2’ van het Dutch Open. Voor drie andere landgenoten, die wekelijks op de DP World Tour spelen, houdt van het na twee dagen op: Wil Besseling, Darius van Driel en Daan Huizing.

Van Driel stond er gisteren nog goed voor, maar een slechte ronde vandaag deed hem de das om. Huizing stond na gisteren al in plus en bleef in de plus. Besseling vocht tot het einde voor een goed resultaat. Op de eerste negen holes kwam hij door twee bogeys al in de problemen, maar na de turn schoof hij weer dicht naar de reddingsboei toe. Na een slechte drive op 18 vond hij met zijn tweede slag het water en ook zijn Waterloo op Bernardus.

“Frusterend en jammer dat het niet lukte. Gisteren was het goed, vandaag was het niet goed. Dat is golf dat weten we het. Het is niet anders en op naar de volgende week”, proberen de Noord-Hollander zijn teleurstelling snel te verwerken.

Tij keren
Ook Joost Luiten baalde dat hij niet het goede gevoel van een dag eerder had kunnen vasthouden. Hij had tien slagen meer nodig dan in zijn eerste ronde. “Ja, dat is golf en daar kun je moeilijk de vinger opleggen.”

Toch gelooft Luiten met nog 36 holes te spelen dat hij het tij kan keren. “Met -4 sta ik er nog redelijk bij. Het kan morgen weer anders zijn.”

Stijgers
Andere grote stijgers in het klassement waren Matt Wallace (-8), Adrian Meronk (-8), Guido Migliozzi (-7) en Ryan Fox (-7). Niet alleen Luiten gaf veel terrein prijs. Ook Eddie Pepperell en Rasmus Højgaard zakten in de middag weg uit de top van het klassement. De Zweed Kristoffer Broberg is met -5 zeker nog niet kansloos voor het verdedigen van zijn titel.

Foto Ricardo Gouveia (Getty Images)