Justin Thomas is de nieuwe PGA Championship winnaar na een play-off die hij moest spelen tegen Will Zalatoris, de twee waren eerder op 5-onder par geëindigd. Mito Pereira eindigde zijn ronde met een dubbel bogey en -4 en zag zijn kans op de titel daarmee verdwijnen. 

Thomas evenaarde de grootste comeback op de laatste dag en in de geschiedenis van het toernooi. Hij begon zijn ronde met zeven slagen achterstand en scoorde vervolgens een drie-onder, 67 slagen, op Southern Hills, waarbij hij vier birdies maakte in zijn laatste 10 holes om daarmee het clubhuis doel op vijf onder te zetten.

Zalatoris kwam met een laatste ronde van 71 slagen binnen om daarmee de score van Thomas te evenaren. Mito Pereira had het moeilijk nadat zijn rampzalige dubbel bogey op de 18e een einde maakte aan zijn hoop op een overwinning.

De play-off begon op de par-vijf 13e, waar het duo birdies maakte, Thomas wist vervolgens zijn drive op de op de par-vier 17e op de green te slaan en met twee putts een birdie te maken.

Zalatoris miste van twee meter om de birdie van Thomas op de tweede play-off hole te evenaren. Op de moeilijke 18e was het over en uit met een par van Thomas.

Pereira (foto) begon de dag met een voorsprong van drie slagen en liep verder uit toen Matt Fitzpatrick een bogey maakte op de eerste, de Chileen miste binnen 2 meter zijn par op de derde en verloor zijn regelrechte voordeel toen Zalatoris back-to-back birdies maakte vanaf de vierde.

Fitzpatrick maakte een birdie op de vierde, maar slaagde er niet in te profiteren op de par drie zesde hole waar hij bogey maakte en Pereira par om weer met twee slagen de voorsprong te nemen. Zalatoris sloeg vervolgens zijn bal in de struiken op de zesde nam een drop en maakte bogey. 

De vertraging die te maken had met de drop van Zalatoris resulteerde in een lange wachttijd op de zesde tee voor Fitzpatrick, die dus vervolgens een bogey maakte nadat hij water van de tee had gevonden, toen Pereira back-to-back bogeys maakte vanaf de zevende, maar een bijna 5 meter putt voor par maakte op op de negende was zijn voorsprong bijna weg.

Pereira begon zijn tweede negen met opeenvolgende pars, hoewel hij er niet in slaagde om van 2.5 meter zijn par te maken op de 12e, terwijl Fitzpatrick back-to-back bogeys maakte vanaf de 10e. Toen maakte Thomas een monster putt voor birdie op de 11e door en direct op de volgende nog een keer om binnen twee slagen van de leider Pereira te komen.

Cameron Young (foto) had ineens een deel van de leiding tot een bogey op de 14e hem liet zakken in het klassement naar vijf onder naast Zalatoris. De birdie van Pereira op de par-vijf 13e gaf de Chileen weer een voorsprong van ​​twee slagen met nog vijf te spelen.

Pereira maakte vervolgens een bogey op de 14e en zijn birdie putt op de volgende miste hij. Fitzpatrick komt dan ineens binnen twee slagen van de leider en Thomas miste birdie kansen op de 13e en 15e om er een wel te maken op de 17e om zich in de groep aan te sluiten op de gedeelde tweede plaats.

Young’s hoop eindigde met een drie-putt dubbel-bogey op de par-vier 16e en Fitzpatrick gleed uit de strijd toen hij op de 17e bogey maakte.  Met een par op de 18e had Thomas het clubhuis doel op vijf onder gezet en oest wachten wat de overige spelers nog gingen doen. 

Zalatoris herstelde zich van van een bogey op de 16e om daarna een birdie te maken op de 17e en met een flinke putt om de 18e zijn par te redden waarodor hij ook op 5-onder kwam. Pereira vond vervolgens het kleine slootje op de 18e na een vreselijk slechte afslag en maakte dubbel bogey om de play-off met 1 slag te missen. 

Door de late blunder van Pereira eindigde de nummer 100 van de wereld op de gedeelde derde plaats samen met Cameron Young, terwijl Matt Fitzpatrick’s laatste ronde 73 hem als vijfde liet eindigen samen met Tommy Fleetwood en Chris Kirk.

Rory McIlroy wist op de laatste dag een flinke sprong in het klassement te maken na vier opeenvolgende birdies vanaf de tweede, maar maakte op de volgende bogey en liet nog een slag vallen op zijn voorlaatste hole om met ​​twee-onder op de achtste plaats te eindigen.

PGA Championship: Woods verlaat het toernooi en Mito Pereira pakt de leiding