Tiger Woods trok zich terug vanwege een blessure nadat zijn negen-over, 79 slagen, hem aan de onderkant van het klassement bracht! Rory McIlroy kwam na de derde ronde op negen slagen achter de leider Mito Pereira na een derde ronde van 74 slagen!

Matt Fitzpatrick produceerde een briljante derde ronde om binnen drie slagen voorsprong te komen op weg naar de laatste ronde in het PGA Championship. De Engelsman herstelde van een bogey op zijn eerste twee holes om uiteindelijk toch met een ​​briljante drie-onder zijn ronde te eindigen onder moeilijke omstandigheden in Southern Hills. 

Met zes onder heeft hij drie slagen achterstand op Pereira die herstelde van vier bogeys in een stuk van vijf holes om zijn ​​derde ronde in 69 te eindigen.

Will Zalatoris die halverwege het toernooi de leiding had, sluit zich aan bij Fitzpatrick op een gedeelde tweede plaats net voor de Amerikaan Cameron Young, waarbij alle vier in het klassement hun eerste PGA Tour titel en hun eerste grote succes najagen.

Zalatoris verloor voordeel toen hij er niet in slaagde om een up-en-down te maken vanuit een bunker en om zijn par te redden op de eerste hole, waar Pereira een par en een birdie op de tweede maakte om daarna solo op een voorsprong te komen.

Een gemiste birdie kans op de derde door Zalatoris werd gevolgd door het feit dat hij er niet in slaagde om zijn par te maken op de vierde en zesde en de zevende, terwijl Pereira zijn voordeel vergrootte met een birdie op de vijfde.

Mito Pereira maakte een uitstekende birdie op 18 en nam een ​​voorsprong van drie slagen in de laatste ronde van het PGA-kampioenschap, waarbij de Chileen zijn eerste grote overwinning kan pakken. 

Bubba Watson dreigde met een aanval op de leider totdat drie bogeys in zijn laatste vier holes hem terug in de groep deden vallen op twee onder naast Justin Thomas, die ook niet verder kwam tot een vier-over 74.

Rory McIlroy kwam op negen slagen terug na een grillige derde ronde. De Noord-Ier raakte nog wel de vlag met een ongelooflijke tee-shot op de 14e hole vanaf 222 meter! Hij maakte een dubbel bogey op de par-drie zesde en opeenvolgende bogeys over zijn volgende twee holes, voordat hij een birdie maakte op de negende die direct werd opgevolgd met een triple-bogey zes op de par-drie 11e. 

Vervolgens kwam hij tot een rally met drie birdies op 13, 14 en 16 en de drie putt op de 18e werd weer een bogey. Met een gedeelde 17e plaats en level par is de kans dat hij het toernooi nog kan winnen erg klein geworden.