Rory McIlroy hield de leiding na de openingsdag van het 104e PGA Championship in Southern Hills nadat hij al vroeg met 5-onder het clubhuis had bereikt. Veel spelers moesten na hem nog de baan in maar geen van hen wist zijn score te evenaren of te verbeteren. Zijn laatste overwinning in PGA Championship dateert nog uit 2014.

McIlroy speelde samen met Jordan Spieth, die zijn carrière Grand Slam najaagt, en Tiger Woods, die de 13e van zijn 15 majors wist te winnen toen deze locatie voor het laatst het evenement in 2007 organiseerde.

De 32-jarige heeft een slag voorsprong op het Amerikaanse duo Will Zalatoris, die op twee van zijn laatste drie holes een birdie maakte, en Tom Hoge.

Matt Kuchar en Abraham Ancer en de kampioen uit 2017, Justin Thomas, delen de derde plaats met 3-onder.

Cameron Smith herstelde zich van een trage start. Hij begon zijn ronde vanaf hole 10, maakte birdie op 11 maar maakte vervolgens een dubbel bogey op de 12e. Met nog een birdie op de 13e en bogeys op de 16e en 17e zag het er niet goed uit voor de Australiër. In zijn tweede negen kreeg hij vleugels en liet vervolgens vijf birdies noteren en helaas nog een bogey om zijn ronde met 68 slagen te eindigen (-2).

Woods, die zijn eerste start maakte sinds zijn langverwachte comeback in de Masters, begon zijn ronde vanaf de 10e en maakte direct birdie en maakte er nog een op de 14e en leek op weg naar een goede score. Na een slecht tee shot op de 15e waar hij bogey maakte en vervolgens nog eens drie bogeys vanaf de 18e, eindigde hij uiteindelijk zijn ronde met 74 slagen (+4).

De voormalige nummer 1 van de wereld liet weten dat hij zowel fysiek als mentaal worstelde tijdens de eerste ronde van het PGA Championship op Southern Hills.

De top drie van de wereld eindigde na de middagronde boven par, waarbij Scottie Scheffler een bogey maakte op twee van zijn laatste drie holes om met 1-over zijn ronde te eindigen. Jon Rahm opende met +3 en Colin Morikawa met +2.

Wie natuurlijk opviel in het deelnemersveld en met eveneens +2 de golfbaan verliet, is John Daly. De 56-jarige heeft voor The Open een vrijstelling aangevraagd om daar met een buggy zijn ronden te kunnen spelen en de vraag is of dat gehonoreerd gaat worden.