Graz, 12 mei 2022- Het was een prachtige lentedag met perfecte score condities in de westelijke deelstaat Stiermarken en deze verwelkomde de spelers voor de 1e ronde van de 30e Gösser Open. Het spel begon vanmorgen om 7.20 uur vanaf de 1e en 10e hole. Het toernooi wordt gespeeld in GC Erzherzog Johann in Maria Lankowitz, de gastheer sinds 2000.

Aan het einde van de eerste ronde met goede scores hebben we een vol klassement met Legends Tour-speler David Morland IV die het veld aanvoert met een briljante 8 onder-par ronde en 64 slagen.

De Canadees Morland IV is een van de vijf Legends Tour-spelers die was uitgenodigd om deel te nemen aan het 30-jarig jubileum van het Gösser Open. Morland IV werd professional in 1991 en speelde op verschillende tours, waaronder de PGA Tour. Hij verdiende zijn Legends Tour-kaart in 2020 na het volgen van een qualifying school.

Hij maakte vandaag een ronde van 64 onder par met 6 birdies op de eerste negen holes en 2 op de tweede negen. “Toen ik vanmorgen op de golfbaan kwam en mijn vriend en mede-Legends Tour-speler, Clark Dennis bovenaan het klassement zag, was dat mijn motivatie om me aan de gang te krijgen en goed te spelen. Ik had veel kansen op de greens die vaak net op het randje bleven, maar ik ben blij met mijn par-save op de 18e hole.” Morland IV is erg blij om deze week tegen een jonger veld te spelen: “Het is geweldig voor het golfspel, als we iets aan hen kunnen doorgeven en zij van ons iets kunnen leren.”

De Italiaan Luca Cianchetti, een meervoudig winnaar van de Alpentour, heeft twee slagen achterstand met een ronde van 6 onder par. Hij was tijdens zijn ronde zeer consistent met 3 birdies op de eerste 9 holes en 3 birdies op de tweede negen. Cianchetti’s laatste overwinning was tijdens de Red Sea Little Venice Open in 2021. Na zijn ronde zei hij: “Ik ben erg blij met de manier waarop ik heb gespeeld en de richting waarin mijn spel gaat. Ik denk dat de baan in goede omstandigheden is en de greens erg goed en snel zijn.”

Een andere speler die slechts twee slagen van de leiding heeft, is de Italiaan Edoardo R Lipparelli die Circolo Golf Adriatico vertegenwoordigt. Lipparelli is een eerdere winnaar van de Alps Tour, won de 2018 Alps Tour Order of Merit en heeft een aantal top 3-finishes verzameld. Zijn ronde omvatte 1 adelaar, 6 birdies en 2 bogeys voor een 6 under-par 66. Hij was tevreden met de manier waarop zijn ronde vandaag verliep: “Ik maakte een paar fouten die me kosten, maar ik kon me herstellen door veel van vogeltjes. De baan is in geweldige omstandigheden en de greens zijn niet erg gemakkelijk te lezen.”

Davey Porsius uit Nederland heeft een aantal tegenslagen gehad in zijn amateurcarrière, maar speelt sinds het begin van dit seizoen constant en staat ook op 6-onder par na de 1e ronde. In 2018 speelde Porsius in het KLM Open en plaatste zich daarna voor de Alps Tour. Na zijn ronde van vandaag was Porsius tevreden met zijn start en hoopt hij de rest van het toernooi zo voort te kunnen zetten. Hij verklaarde ook hoe comfortabel hij is met deze golfbaan: “Ik hou van deze golfbaan, de uitzichten, ik heb er altijd van genoten om hier te komen. Het is een zeer plezierige baan om te spelen, niet de moeilijkste maar ook niet de gemakkelijkste. Dit jaar hebben we iets andere omstandigheden dan we gewend zijn, maar ik denk dat ze in het voordeel zijn voor ons.” Porsius heeft zijn verwachtingen laag gehouden na het missen van een paar cuts, maar speelt nu goed en hoopt zo snel mogelijk te winnen.

Lars Keunen begon het toernooi met een ronde van 2-onder en staat daarmee gedeeld 41e. Koen Kouwenaar en Vince van Veen kwamen met 1-onder van de golfbaan.

Onder de 150 spelers die deze week strijden, kun je 118 professionals en 32 amateurs vinden. De toernooiwinnaar verdient 6.525 Order of Merit-punten.